Új kormányfő új kurzust hoz

Gordon Brown június 27-i kormányra lépése után felgyorsulhat a brit csapatok kivonása.

Találgatásoktól hangos a sajtó az Irakban állomásozó brit katonák jövőjével kapcsolatban. A kontingens több mint hétezerről már a korábbi terveknek megfelelően is mintegy 5500-ra csökken az év végéig. A védelmi minisztérium vezetői állítólag többféle megoldáson gondolkoznak, ezek közé tartozik, hogy az eddigi "események diktálta" Irak-politika helyett menetrendet dolgoznának ki a csapatkivonásra. Korábban Tony Blair többször is hangoztatta, hogy a katonák addig maradnak Irakban, elsősorban Bászra környékén, amíg "a feladatukat el nem végezték"

A tárca nem pusztán a június 27-én hivatalba lépő Gordon Brown kormányfői nyitányát próbálja megkönnyíteni. Komoly megfontolás, hogy a hadsereg számára túl nagy kihívás a párhuzamos iraki és afganisztáni misszió. Bár a kormányfő-jelölt is kész a szövetségeseknek és az irakiaknak tett kötelezettségvállalások teljesítésére, a katonai parancsnokságban az a vélemény alakult ki, hogy Afganisztánban, a tálibokkal szembeni harcban "több a fantázia", biztosabb sikerre lehet számítani, mint Irakban. Jonathan Shaw vezérőrnagy, a Dél-Irakban állomásozó brit erők főparancsnoka "taktikai javaslatot" dolgozott ki, mely szerint a csapatok sikeresek az iraki biztonsági erők kiképzésében, ugyanakkor túl kockázatos lenne hosszú távon Bászrában maradni. Ezért december végére szinte valamennyi brit katonát hazahívnák és csak egy kis tanácsadó csoport maradna a helyszínen.

A The Guardian hétfői száma egy kormányhoz közeli forrásra hivatkozva hangsúlyozza, hogy a csapatkivonás csak a megfelelő feltételek teljesülése esetén jöhet szóba.

Sokkolta a briteket a harckocsijából kiugró katonájuk fotója. A kép 2005. szeptember 19-én készült Bászrában
Sokkolta a briteket a harckocsijából kiugró katonájuk fotója. A kép 2005. szeptember 19-én készült Bászrában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.