József nádor téri mélygarázs-botrány

Hűtlen kezelés bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a József nádor téri mélygarázs ügyében. Lapunk megtudta, a kerület jelenlegi polgármestere, Rogán Antal nem hivatalos forrásból már értesült a feljelentésről, ám úgy vélte, csak vaklárma volt.


Hűtlen kezelés bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a József nádor téri mélygarázs ügyében – adta hírül hétfőn az MTI. Lapunk megtudta, a kerület jelenlegi polgármestere, Rogán Antal nem hivatalos forrásból már értesült a feljelentésről, ám mivel hosszú ideig nem történt semmi az ügyben, úgy vélte, csak vak lárma volt, vagy esetleg időközben visszalépett a feljelentő. Horváczy Emese, az NNI szóvivője viszont az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a rendőrségnél már május 18-án feljelentés-kiegészítést rendeltek el, s a nyomozás ennek alapján indult el hétfőn.

A kerület előző vezetése 2006 szeptemberében döntött arról, hogy magánberuházó bevonásával építtet garázst az önkormányzat tulajdonában lévő – forgalomképtelen törzsvagyonát képező – köztér alá. A garázs a beruházó tulajdonába kerülne, és a térre – állítólag az önkormányzati vagyonrendelettel ellentétesen – elővásárlási joga lenne.

Az ominózus szerződést a kerület korábbi, MSZP-s polgármestere, Steiner Pál írta alá, az akkori képviselőtestület jóváhagyásával – derül ki az ex-polgármester közleményéből. A szakmai előkészítés azonban már jóval korábban, 1994-ben elkezdődött, de azóta is minden polgármester és képviselő támogatta a beruházást – érvelt írásban Steiner. Az MSZP-s politikus hozzátette: a pályázatot egyébként korábban már háromszor kiírták, s csak negyedszerre, 2006-ban lett eredményes. "A szerződés aláírását alapos és körültekintő szakmai előkészítés előzte meg, a szerződést és annak részleteit az önkormányzat jogászai és jelenleg is hivatalban levő jegyzője törvényesnek ítélte. Megjegyzem, hogy a városrészben már több éve működik két, azonos jogi feltételekkel létrejött közforgalmú mélygarázs" – utalt Steiner az ugyancsak befektetői pénzből készült Szabadság téri és a Grasham palota alatt üzemelő mélygarázsra.

Rogán Antal lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a rendőrség tegnap kért iratokat az önkormányzattól a mélygarázzsal kapcsolatos feljelentés kivizsgálásához. Rogán írásban leszögezte, hogy az építési szerződést az előző ciklusban született testületi döntés alapján Steiner 2006. szeptember 27-én írta alá. A szerződésben foglaltak alapján az önkormányzatnak az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. a József nádor téri mélygarázs építési, üzemeltetési jogáért és a térre vonatkozó földhasználati jogért 690 millió forintot fizetett.

A jövendő mélygarázs üzemeltetési kockázatát teljes egészében a befektető vállalta, annak minden költségével és hasznával együtt. A szerződés értelmében az üzemeltetési jog 50 évre szól, 50 év után a garázs tulajdonjoga az önkormányzatot illeti meg – írta Rogán. A polgármester cáfolta, hogy a befektető elővásárlási jogot kapna a térre – ezt a szerződés szövege kizárja –, a megállapodás szerint a cég csupán földhasználati jogot élvez az építés „erejéig” és a felhajtás-lehajtás célját szolgáló építményekre. Lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy az építkezés befejezése után a tér egy része díszburkolatot kap és közparkot is kialakítanak.

Közleményében felidézi, hogy a befektető a Steiner által aláírt szerződés szerint jogot kapott arra, hogy az építés és üzemeltetés céljára projektcéget hozzon létre, és jogait, s kötelezettségeit is arra ruházza át. Az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. október elején erre a célra hozta létre a József nádor Parkolóház Kft-t. Az építés azért nem kezdődött még el, mert földhasználati jogát a szerződés alapján a földhivatal nem jegyezte be, az önkormányzat új vezetése pedig a szerződés módosításához nem járult hozzá - fogalmazott Rogán. "A Belváros új vezetése fontosnak tartja a József nádor téri mélygarázs megépítését, de a jogszabályok maradéktalan betartása mellett. Meggyőződésem, hogy erre van lehetőség, hiszen az építkezés még nem indult el, az önkormányzatot kár nem érte, és amennyiben a hatóságok az előző polgármester által aláírt szerződés bármely pontját kifogásolják, van lehetőség annak módosítására" – szögezte le Rogán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.