A szocialisták támogatják mindkét ombudsman-jelöltet

Az MSZP-frakció támogatja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölt Majtényi László és kisebbségi ombudsmannak jelölt Kállai Ernő megválasztását. Ezt Mesterházy Attila, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese jelentette be hétfőn Budapesten, a frakció ülése után.

A két jelöltet a képviselőcsoport túlnyomó többsége támogatta, és a frakció ennek szellemében fog részt venni a titkos szavazáson - közölte a kormánypárti politikus. Az ombudsmanokról jövő hétfőn szavaz az Országgyűlés. Az MTI azon kérdésre, lelkiismereti szavazás lesz-e, Mesterházy Attila közölte: nem lelkiismereti szavazás lesz, a frakció döntött, de titkos szavazáson választják meg a jelölteket, így minden frakciótagnak a lelkiismeretére van bízva, betartja-e a döntést.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a két jelölt támogatásáról voltak viták. Kállai Ernővel kapcsolatban az vetődött fel, hogy a 12 kisebbségi önkormányzat kifogásolta, nem egyeztetett velük sem az államfő a jelöltről - közölte a politikus. Mesterházy Attila elmondta: ettől függetlenül mindenki azt mondta, támogatják egy roma származású ember megválasztását, hiszen azok a problémák, amelyekkel foglalkoznia kell a kisebbségi ombudsmannak, nagy mértékben a roma közösséghez kötődnek. Ez egy jó választás ilyen szempontból az államfő részéről - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes Majtényi László jelölése kapcsán azt mondta: a frakció szakmailag és emberileg egyaránt felkészült jelöltnek tartja. Voltak azonban - folytatta -, akik úgy gondolták, hogy személyes okok miatt nem támogatják, de ez nem a frakció álláspontja.

Sólyom László államfő május 23-án jelentette be döntését, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Majtényi László jogászt, volt adatvédelmi biztost, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa posztjára pedig Kállai Ernő történelem szakos tanárt, jogászt jelölte. A Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfőn már jelezte: Kállai Ernő ombudsmani jelöltését támogatja, Majtényi Lászlóét viszont nem.

Arra a kérdésre, volt-e szó az MSZP frakcióülésén az SZDSZ hétvégi nyilatkozatáról, Mesterházy Attila elmondta: a téma nem volt napirenden a frakcióülésen. Mi hosszú távon működünk együtt az SZDSZ-szel, és nem is tervezünk ebben mást - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: arról van szó, hogyan tud a koalíció szakmai kérdésekben megegyezni és együttműködni, és ez így lesz "a következő ötven évben egészen biztosan".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.