Ha razzia van, menj le az épület elé

A falakon eligazító táblák. Ha razzia van, menj le az épület elé, vagy menekülj a tetőre. Ugyanaz a tábla azt is közli, hogy tömeges náci támadás esetén mi a teendő: menekülj a tetőre, de ha elég erősnek érzed magad, menj a bejárathoz és védd a házat. - írja blogjában BiL Rostockból az anti-G8-ról.

"A Convergence Center nevű helyen vagyok, ami egy néhai iskolaépület Rostockban. Az anti-G8 előkészítő munkái zajlanak itt. Ötvenöt szoba van benne. Legálisan használják hónapok óta polgári engedetlenségi akciók, tüntetések szervezésére.

Rostock sebei

Léderer Pál: Pedig minden olyan biztatóan indult. Az internetes oldalakat figyelve az utóbbi hetekben úgy tűnt fel, a világ vezető ipari hatalmai és Oroszország állam- és kormányfőinek ez évi csúcstalálkozója alkalmából soha nem tapasztalt egységet tudnak demonstrálni a globalizációkritikus és a piacok mindenhatóságának téveszméjével szemben fellépő társadalmi mozgalmak. Tovább
Ami kb. azt jelenti, hogy a város jelentősen hozzájárult az ellenállás megszervezéséhez. Magyarországon már rég kiürítették volna a házat, jobb bele sem gondolni a különbségekbe.

Nem ettem kb 12 órája, de igazából nem hiányzik. Tapintható az épületben az energia a levegőben.

A falakon udvarias eligazítások, pl a sajtó nem jöhet be. Ezt egyébként a tábor bejáratára is kirakták, ahol lakunk. A szakmám hosszú és következetes munkával járult hozzá ennek a helyzetnek a kialakulásához. Erről az előző blogomban írtam.

Folyamatosan hív a média minket egyébként. Mindenki telefonon akarja megtudni, hogy mi van itt. (...)

Mert a ház fontos. Irodák vannak itt, meg indymedia centrum, meg vetítők, meg konyha, ahol bárki részt vehet a vegetáriánus kaja készítésében, ágyak, üres termek megbeszélésekhez - bár egy újabb tábla arra figyelmeztet, hogy a rendőrség figyeli a házat, ne itt beszéld meg a direkt akciókat.

Mi is az a direkt akció? Ma reggel például a tábor bejáratánál, ahol aludtunk, az információs pontnál szerveződött egy csapat, akik elindultak, hogy megtámadják a Lidl áruházat. Később rohamrendőrök jelentek meg a környékbeli Lidl előtt.

Megkérdezte a tévé, hogy miért megyünk ki a G8-ra

Mediaw: "- Azt a "PACE zászlót tegyétek ki a kocsira, és akkor előtte nyilatkozzatok, jó? Tovább »
Két évvel ezelőtt, az Európai Társadalmi Fórumon megismerkedtem egy csoporttal, amely az áruk felszabadítását hirdette. Ez abból állt, hogy egy nagy zenekar bemasírozott egy áruházba, vidám, zenés mulatságot csinált sok bohóccal, mindenki táncra perdült, és közben elloptak egy csomó kaját a bolti eladók szeme láttára. Akik a hatalmas tömeggel és a nagy vidámsággal, meg a nagy pofátlansággal annyira nem tudnak mit kezdeni, hogy lebénulnak. Ekkor a csapat elhagyja a boltot, majd az utcán nyilvános lakomát rendez a lopott kajából és meghívja a helyi hajléktalanokat. (...)

Tegnap éjjel értünk ide, lesátoroztunk egy városszéli táborban, amelyet valszeg direkt erre a célra rendezhettek be. Szerintem több ezer sátor van körülöttünk, az egész kb. olyan, mint a Sziget, kosz van, tömeg, zene, barátkozás, természet, folyópart.

És tilos a fotózás." Tovább a blogba

 

Fesztiváli hangulat
Fesztiváli hangulat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.