Bencze Józsefet beiktatták, újra van főkapitánya az országnak

Ünnepi állománygyűlésen iktatták be Bencze József vezérőrnagyot, az új országos rendőrfőkapitányt hétfőn Budapesten. Takács Albert egy új szlogent ajánlott az állomány figyelmébe: szabadság és rend.

A kinevezésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: azt várja Bencze Józseftől, hogy határozott, egyértelmű, "erkölcsi szakmai normákat érvényesítve őrizze meg és erősítse meg a rendőrség 35 ezres állományának túlnyomó többsége által is vallott és gyakorolt hivatástudatot, tisztességes elkötelezettséget, teremtsen normát az elv- és jogszerűségnek".

A miniszterelnök arról beszélt a tábornokok, parancsnokok előtt, hogy a Magyar Köztársaságnak "kevés annál fontosabb dolog van", minthogy a szabadságot és a rendet együttesen képes legyen biztosítani és megőrizni. Ebben - mint mondta - a rendőrség mellett a társszerveknek, az állampolgároknak is szerepük van, de kitüntetett feladata van a demokratikus képviseleti szerveknek és az államigazgatásnak is.

Emlékeztetett rá: az utóbbi egy évben többször felmerült, vajon helyes-e, ha ugyanaz a miniszter felügyeli az igazságügyet és a rendészetet, mert az igazságügy feladata a polgárok szabadságának és a rend kereteinek a kimunkálása, a rendészeté pedig ezen szabályok alkalmazása.

Mint mondta, a rendszerváltás idején nem önkormányzati alapon szervezett rendőrség jött létre, így semmi nem indokolja, hogy az önkormányzatokat felügyelő miniszter felügyelje a nem önkormányzati szinten szerveződött rendőrséget. Sokkal több minden indokolja, hogy kellő arányérzékkel, bölcsességgel "a szabadság és a rend két legfontosabb pillére, (...) egy minisztériumban legyen", az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium "a szabadság és a rend minisztériuma kell, hogy legyen" - tette hozzá.

A kormányfő szerint a rendőrség nem egyszerűen a rendért felel, hanem azért is, hogy óvja a polgárok szabadságát, alkotmányos jogait, valamint garantálja és biztosítsa, hogy azokkal élni tudjanak. Mint mondta, ez néha nehéz, hiszen egymással vitatkozó alkotmányos alapjogokról van szó. Hozzátette: "amit a társadalmi és a politikai vitáinkban nem tudnunk megoldani, azt nem lehet elvárni a rendőrségtől, és ezen viták során kialakuló konfliktusokat sem lehet elvárni, hogy kizárólag a rendőrség kezelje". Mint mondta, az országra rátörő társadalmi-politikai konfliktus meglepte.

Álláspontja szerint a rendőrség, miután szembetalálkozott a korábban nem tapasztalt kihívással, több lépésen keresztül, gyorsan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, az alkalmazkodás során ellentmondások, hibák történtek-történhettek, amik "csaknem elkerülhetetlennek" - mondta. Hozzátette: újra és újra ki fog állni a rendőrség mellett, amikor elfogult politikai szándékkal azzal vádolják, hogy nem a demokrácia megőrzésének szándéka vezette az őszi időszakban. A támadások méltatlanok, megalapozatlanul érték a rendőrséget, függetlenül attól, hogy egyik-másik intézkedés szabályszerű, jogszerű volt-e.

A miniszterelnök szerint ugyan a rendőri jogsértések száma csökkent, de az utóbbi időszakban, rövid idő alatt több olyan esemény is történt, ami megingatta az állampolgárok bizalmát a rendőrségben. Mint mondta, "nehéz és ellentmondásos" kérdések között mentette fel Bene Lászlót, akit sokra tart vezetőként, rendőrként, és akinek az egész pályáját a becsületesség, tisztesség jellemezte. Szavai szerint el kellett választania a személyes bizalmat, alkalmasságot, attól, ami - mint az egyik demokratikus vezetőnek - ilyen helyzetben kötelessége.

A miniszterelnök kijelentette, hogy Bene László tisztessége, embersége, szakmai hozzáértése előtt meghajtja fejét. A teremben a parancsnokok hosszan zúgó tapssal jelezték, egyetértenek a miniszterelnökkel. A kormányfő beszélt arról is, hogy úgy látja: "nem mindenki érdekelt abban, hogy a rendőrségnél nyugalom és béke legyen, látok kisszerű támadásokat, látok pitiáner viselkedést". Megjegyezte: védeni fogja a kicsinyes támadásoktól a rendőrséget.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter azt a feladatot szabta az új rendőrfőkapitánynak, hogy a rendőrséget határozottan, keményen, de egyúttal emberségesen vezesse, és ez valamennyi parancsnok számára legyen követendő magatartás. "Azt várom el önöktől, hogy az eddig használt rendőrszlogen helyett szívükben a szabadság és a rend szlogenje jelenjen meg" - tette hozzá.

Bencze József új országos rendőrfőkapitány az ünnepélyes állománygyűlésen kijelentette: elsődleges feladatának tartja, hogy parancsnoktársaival megnyugtassa a mindennapokban tisztességesen dolgozó állományt és szükség esetén meg is védjék őket.

A Fidesz és a KDNP korábban Bencze kinevezésének visszavonását kérte >>

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.