Az Attac antiglob szervezet elhatárolódik az erőszaktól

Nyilatkozatban határolta el magát az Attac globalizáció-ellenes mozgalom azoktól az erőszakos tüntetőktől, akik durván provokálták a rendőröket a G8-csoport küszöbönálló csúcstalálkozója ellen rendezett szombati megmozduláson.

Hétfőn közzétett állásfoglalásában a nemzetközi szervezet németországi csoportja sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. A nyilatkozat élesen elítélte azokat a szélsőbaloldali tüntetőket, akik kövekkel, gyújtóbombákkal és egyéb tárgyakkal támadtak a rendőrökre, több rendőrségi autót felgyújtottak, illetve felborítottak, majd a városban randalírozva épületekben okoztak károkat, illetve üzletek kirakatait törték be.

A szélsőséges autonóm csoportok mintegy 2000 tagja és a rendőrök között ezt követően összecsapás tört ki, amelynek következtében mintegy 1000 személy megsebesült. A nemzetközi globalizáció-ellenes mozgalom nyilatkozatában békés tüntetésekre szólított fel. Hangsúlyozta, hogy semmifajta közösséget nem vállal az erőszakos tüntetőkkel, akiket többé nem kíván a csúcs ellen tiltakozók soraiban látni.

Az Attac szóvivője sajtónyilatkozatában egyidejűleg felelősséget vállalt a történtekért. "Rosszul mértük fel a helyzetet" - jelentette ki a szóvivő, hangoztatva, hogy ebből le kell vonni a szükséges következtetéseket. Werner Ra:tz úgy értékelte, hogy a rendőrség a provokációk ellenére mértéktartóan lépett fel. "Ennyi mértéktartásra nem számítottunk" - hangoztatta a szervezet képviselője.

A Forsa közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a német lakosság túlnyomó többsége határozottan elítéli a hétvégi erőszakos cselekményeket. A megkérdezettek csaknem 70 százaléka támogatta az életbe léptetett biztonsági intézkedéseket, s annak a nézetnek adott hangot, hogy a rendőrség megfelelően lépett fel az erőszakot alkalmazókkal szemben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.