Kerékpár: túlszárnyalták a reményeket a Schleck-testvérek

A Tour de France és a Giro d’Italia versenyeken szereztek a luxemburgi kerékpársportnak hírnevet egy éven belül két alkalommal is a Schleck-testvérek.

Johnny Schleck, Fränk és Andy – apa és fiai, akik – a tavaly elhunyt Charly Gaul mellett – hírnevet szereztek a luxemburgi sportnak. A 22. életévét június 10-én betöltő Andy nagyszerű teljesítménnyel állhatott fel a dobogó második fokára a vasárnap befejeződött Giro d’Italián, noha ezt megelőzően profi kerékpárosként (azaz 2005. óta) nem ért el jelentősebb eredményt.

A magyar olvasó ritkán értesül luxemburgi sporteredményekről, még kevésbé sikerekről. A nemzeti tizenegy éppen két napja szenvedett 2:0-ás vereséget a szintén nem jegyzett Albániától, a 2002-ben még a világranglista 22. helyét elfoglaló Anne Kremer két játszmában maradt alul Szávay Ágnessel szemben a Roland Garroson. A mai negyvenesek azonban még emlékezhetnek Marc Girardellire, aki luxemburgi színekben 1983-96 között számos világkupa győzelmet aratott sílesiklásban és szlalomban.

Ami a labdarúgásban a világbajnokság és a teniszben Wimbledon, az a kerékpársportban a Tour de France és a Giro d’Italia. E két ismert versenyen szereztek a luxemburgi egyéni sportnak hírnevet egy éven belül két alkalommal is a Schleck-testvérek. A most 27 éves Fränk 2006-ban a Tour 16. szakaszán, a Királyetapnak nevezett Alpe d’Huez-i szakaszon ért elsőként a célba, míg 5 évvel fiatalabb öccse tegnap könyvelhetett el óriási sikert.

A 21 szakaszból áll Giro előtt még mindenki nevetett a fiatal versenyzőn, aki úgy nyilatkozott, hogy szeretne az első 20 között végezni. Vágya nem hogy teljesült, hanem a legvérmesebb reményeket is túlszárnyalta teljesítményével. Az első napok 4-5. helyezését követően még úgy tűnt, hogy fogytán az erő, de Schleck a 12. helyről is visszakapaszkodott, és az utolsó szakaszokon végig megőrizte ezüstérmes pozícióját. A 21 napos versenyen hátránya mindössze 1:55 perc a győztes olasz Di Luca mögött.

Andy Schleckhez hasonló sikert csak Charly Gaul ért el, aki 1956-ban és 1959-ben is megnyerte az olasz körversenyt, illetve 1958-ban a Tourt is.

A dán CSC csapatában versenyző Schleck-fivérek tehetségüket otthonról hozták. Apjuk, Johnny Schleck 1965-72 között szintén profi kerékpáros volt, és 7-szer indult el a Tour de France mezőnyében. Legjobb eredményét 1970-ben érte el, amikor tizenkilencedk helyen ért célba. Ma fiai teljesítményére büszke.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.