Menjen, vagy maradjon az úttörővezető?

- Menjek vagy maradjak? - ezzel a kérdéssel fordul hamarosan a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ) közgyűléséhez Rácz Péter. Az úttörőszövetség elnöke azért kéri a civil szervezet legfőbb testületének döntését, mert hűtlen kezelés miatt jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság.

Az ügy háttere: Rácz a szervezet vezetőjeként 1999-ben 14,2 millió forintért eladta a csillebérci úttörőtábor vadászházát, melynek értékét a bíróság által hitelesnek tekintett igazságügyi szakértő mintegy 94 millió forintra taksálta. A házat egy vállalkozás szerezte meg, amelynek hamarosan az egyik tulajdonosává vált Rácz egy közeli hozzátartozója. Az eladásról a közgyűlés döntött, mivel az úttörőszövetség csak úgy hosszabbíthatta meg nagy összegű hitelét, ha csökkenti tartozását. Ehhez volt szükségük pénzre. Ha nem sikerül a kölcsön viszszafizetésének idejét megnyújtani, dobra verik a mintegy kétmilliárd forintot érő csillebérci tábort. A házat most senki nem használja.

Ha a vadászház ügye valamilyen formában tisztázódik is, az úttörőszövetség akkor sem dőlhet hátra. Ugyanis hosszú évek óta zajlik egy, a fideszes Rogán Antal által indított per, amelynek tétje a tábor tulajdonjoga. Rogán szerint ez nem a MÚSZ-t illeti. A MÚSZ a strasbourgi bíróság elé viszi az ügyet.

A MÚSZ-nak mintegy 26 ezer regisztrált tagja van (a nagyobb csillebérci programokra 5-6 ezren kíváncsiak). A civil szervezet állami támogatása - Rácz Péter szerint - nulla forint, a szövetség tagdíjakból, szponzorációs és pályázati pénzekből, illetve egyedi támogatásokból működik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.