Véres csata Rostockban

A következő napokban csaknem ötven globalizációellenes rendezvényt tartanának Rostockban és a G8-csúcstalálkozónak helyet adó keleti-tengeri fürdőhely, Heiligendamm környékén. Kérdés, hogy a szombati "rostocki csata" után valójában mennyit rendezhetnek meg ebből az antiglobalisták: például megközelíthetik-e a tanácskozás helyszínét több kilométeres körzetben elzáró kerítést, képesek lesznek-e a jövőben kiszűrni az erőszakos elemeket, és nem szakad-e el előbb-utóbb a rendőröknél a cérna?

Húsz éve nem voltak ilyen brutális összecsapások Németországban - állítják német szakértők. Pedig szombat délután minden békésen kezdődött. A kikötővárosban harmincezer (a szervezők szerint 80 ezer) ember vonult fel karneválszerű menetben a globalizáció és a legfejlettebb államok, illetve Oroszország részvételével tartandó G8-csúcstalálkozó ellen és egy igazságosabb világ mellett.

A demonstrálók közé keveredett háromezer szélsőbaloldali radikális azonban estére csatatérré változtatta a rostocki belvárost: órákon át repkedtek az utcakövek és az üvegek, amire a rendőrök vízágyúval és könnygázzal válaszoltak. A símaszkos autonómok kirakatokat törtek be, autókat borítottak fel és gyújtottak fel. Az eredmény ezer sérült, ebből csaknem ötszáz rendőr.

A G8-ellenes megmozdulások szervezői közül többen elismerték, hogy erre maguk sem számítottak, és részben az ő hibájuk, hogy nem voltak képesek fenntartani a rendet. A rendőrséget kevesen hibáztatják, a legtöbb globalizációbíráló úgy véli, a hatóságok az erőszak mérséklésére törekedtek, amíg lehetett. Végül kénytelenek voltak saját testi épségüket védeni.

Az Attac szervezet németországi vezetése egyébként úgy sejti, hogy a randalírozó autonómok komoly segítséget kaptak külföldről, az összecsapások után őrizetbe vett 160 ember között voltak franciák, spanyolok, oroszok, bolgárok és még japánok is. - Sajnos olyan randalírozókról van szó, akiket nem politikai célok vezérelnek, így lehetetlenség velük tárgyalni - ismerte el Manfred Stenner, a békés tüntetések egyik szervezője. A békésebb antiglobalisták tudják, hogy az erőszakos akciók főképp nekik ártanak, hiszen politikai-társadalmi követeléseik helyett most az emberek többségét elriasztó képek járják be a világot. 

A németek többsége egyébként nem hiszi, hogy a június 6. és 8. közti G8-csúcstalálkozó bármilyen konkrét eredményt hoz majd. Angela Merkel ugyan ambiciózus célokat fogalmazott meg - a klímapolitikától az afrikai országok megsegítésén át a pénzügyi alapok (hedge founds) szabályozásáig és a szellemi-szabadalmi jogok védelméig -, a véleménykülönbségek a meghívottak között egyelőre tetemesek.

A német kormány azonban bízik benne, hogy ha másra nem, arra jó lehet, hogy ismét ráirányítsa a figyelmet az afrikai szegénység vagy a klímaváltozás problémájára, és így előkészítse a terepet arra, hogy konkrét megállapodások születhessenek a valóban nemzetközi szervezetek, a WTO vagy az ENSZ keretein belül. A találkozó előtt Oroszországban megszellőztették: Moszkva már nem is siet a WTO-ba.

A rostocki tüntetésekből a legnagyobb hasznot eddig az amerikai gyorsétteremláncok és egy francia benzintársaság húzta. Mint a Spiegel epésen rámutat, a kisebb büfék, virslisütők és kebabárusok a randalírozástól tartva szombaton egész nap zárva tartottak. Így a demonstrálásban megéhezett és megszomjazott antiglobalisták türelmesen álltak sorban a McDonald'sban, a Burger Kingben és a Pizza Hutban, miközben társaik "Le a kapitalizmussal és a globalizációval!" kiáltásokkal vonultak az utcákon. Hiába, az éhség azért nagy úr.

Német rohamrendõr egy globalizációellenes tüntetõt gyûr le Rostockban
Német rohamrendõr egy globalizációellenes tüntetõt gyûr le Rostockban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.