Sírrongálás: se tettes, se indok

Hiába a nyomozás kezdetén felajánlott kétmillió forintos jutalom, a rendőrségnek eddig nem sikerült kideríteni, kik és miért gyalázták meg egy hónapja Kádár János és felesége síremlékét Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Emlékeztetőül: ismeretlenek vélhetően május 2-ára virradóan felnyitották és kiásták a pártállam egykori első emberének sírját, elvitték Kádár csontjainak jelentős részét, köztük a koponyáját, valamint a felesége hamvait rejtő urnát.

Feltehetőleg sírrongáló ismeretlenek írták fel a Kádár és felesége nyughelye közelében lévő Munkásmozgalmi Panteon falára festékszóróval a saját hitvallása szerint nemzeti rockot játszó Kárpátia együttes egyik dalából vett idézetet: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyugodhat".

Az 56 hektáros temetőbe számos helyen bejuthattak az ismeretlenek, akiknek attól sem kellett tartaniuk, hogy az éjszaka csak ritkán járőröző biztonsági őrség rajtakapja őket. (A temető vezetősége az eset óta háromszorosára növelte az éjjelente szolgálatban lévő őrök számát.)

A rendőrség - mint azt Tóth Gábor dandártábornok, Budapest megbízott főkapitánya a Népszabadságnak elmondta - több mint hatvan tanút hallgatott ki az ügyben. Taxisokat, BKV-dolgozókat, a környéken éjjel-nappal nyitva tartó üzletek, benzinkutak alkalmazottait. Egyikük sem látott azonban semmi gyanúsat.

Senki nem jelentkezett olyan információkkal, amelyek segítségével a rendőrség közelebb juthatna az elkövetőkhöz.

Tóth Gábor elmondta: a rendőrség fenntartja az ajánlatát, azaz kétmillió forint jutalmat fizet annak, aki érdemi információkkal segíti az ismeretlen elkövetők azonosítását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.