A Fidesz gázáremelést vár

A hét végén folytatódott a vita a gázárról. A Fidesz részéről Balla György bejelentette: a gazdasági tárca pénteki közleményéből szerintük az következik, hogy a kormány az év végén vagy a jövő év elején ismét emelni fogja a gáz árát.

Számukra ez abból következik, hogy a tárca elemzése emelkedő nyersolajárral számol, valamint szükségesnek tartja az elmúlt években a nagykereskedőnél felhalmozódott 86 milliárdnyi hiány visszapótlását is. A képviselő megfogalmazása szerint a kormány paktumot kötött a nagykereskedővel, amit most az emberek fizetnek meg.

A gazdasági tárca lapunknak nem kívánt reagálni az ellenzéki felvetésre. Értesüléseink szerint ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján októberben nem terveznek gázáremelést. (Sőt még hangulatjavító jellegű gázárcsökkentési tervről is hallani.) Januárra vonatkozólag egyelőre nem nyilatkoznak. Beszédes lehet viszont, hogy az MNB minap közzétett inflációs jelentése a jövő év elejétől 20 százalékos gázáremelést valószínűsít. Tavaly szeptemberben a jegybank 23 százalékos áremelést várt 2007 elejére. Az ártámogatás lebontásával számolva az év elején 22,5 százalékos gázáremelkedést mértek.

A gáz-nagykereskedelmet végző E.ON Földgáz Trade a politikai támadásokra nem kíván reagálni. Ám sokat mond itt is az az álláspont, amit az ügyben konzekvensen - talán számítva a mostani támadásokra is - képviselnek. E szerint csak akkora összeget kérnek, ami nekik a gázárképlet alapján jár. A képletet megismerve és elfogadva vásárolták meg tavaly a Mol földgázüzletágát, aminek betartása a kormány részéről számukra egyértelmű. Így "minden rendben van", és az ügy kapcsán nem is kívánnak semmiféle vitában részt venni.

A cégnél mindeddig arra sem utaltak, hogy tavaly bármiféle paktumot kötöttek volna a magyar kormánnyal. Igaz, egy háttér-megállapodás léte a jelekből egyértelmű. Csak éppen a "paktum" lényege épp az volt, hogy tavaly az E.ON-cég mondjon le bizonyos mértékű árbevételről annak érdekében, hogy ne kelljen a képlet által diktált 30 vagy 50 százaléknál nagyobb mértékben emelni a gázárat. A "paktum" jegyében pedig idén és jövőre ezt a hiányt pótolná vissza a "rendszer", szerencsére viszonylag alacsony világpiaci olajárak közepette. (M. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.