Nem csak irodalmi fölvonulás

Nagy érdeklődés, de csak a tavalyihoz hasonló, vagy annál alig több vásárlás jellemezte a hétvége könyvheti forgalmát. Az országos könyves barométernek számító pesti Vörösmarty téren azért kevés ok volt a panaszra.


A könyvünnepi közönség jobban fölkészül a vásárlásra, mint áprilisban a könyvfesztiváli publikum - jegyezték meg tegnap könyves szakemberek. Sokan először tájékozódni mennek ki a Vörösmarty térre, és a második látogatáskor vásárolnak. Megtehetik, mert nem fordul elő, hogy elfogy egy-egy könyv. De a gyors utánrendelésre ezúttal is voltak példák. Az egyik a Kossuth-Mojzer Kiadónál: a Radnóti legszebb verseit tartalmazó hangoskönyvüket - a közelmúltban elhunyt Kaszás Attila megszólaltatásában - elkapkodták. A hangoskönyveknek megint nagy keletjük volt, a már említett, a piac több mint egyharmadát képviselő cég szép forgalmat csinált Schäffer Erzsébet A hintalovak nappal alszanak című művének lemezével is.

A ma záruló idei könyvünnepen nem két-három kiugró mű játssza a főszerepet, inkább több irányba mozdul az érdeklődés. Meglepően sokan keresték a Corvina újdonságát, Ádám Péter Franciaország alkotmányos rendje és politikai intézményei című munkáját. Az új francia államfő, Nicolas Sarkozy Vallomások című könyve is népszerű volt a Századvég kiadásában, de ennél a kiadónál az Őszöd árnyékában című, a második Gyurcsány-kormány első évéről szóló tanulmánykötet vitte el a pálmát. A politikai marketing műfajában az idén a Helikon jeleskedett Orbán Viktor könyvével: szombat délután mindvégig hatalmas tömeg várakozott a pártelnök dedikációjára. De a Scolarnál a pszichológus Jung köteteit is szinte úgy vitték, mint a cukrot. Ebből is látszik, hogy a könyvhét nem csak szépirodalmi flottafölvonulás.

Persze, az is. Erre utal, hogy a Magvetőnél népszerű lett az egyébként költőként ismert Takács Zsuzsa első novelláskötete, akárcsak a Kölnben élő Farkas Péter öregkori szerelemről szóló regénye. Az egyik legszebb gyermekkönyvet is ez a kiadó produkálta: Petőfi János vitézét a festő Péreli Zsuzsa illusztrálta - tervezik, hogy más klasszikusokat is kiadnak majd kortárs illusztrációkkal.

A Jelenkornál Bitó László és Polcz Alaine halálról szóló beszélgetős könyve és Sárközy Mátyás új esszékötete keltett nagyobb érdeklődést. A pozsonyi székhelyű Kalligram elsősorban Korniss Mihály Egy csecsemő emlékiratai című, a szerző gyermekkorára emlékező elbeszélőkötetével és Lovas Ildikó anti-nőirodalomnak szánt regényével (Spanyol menyasszony) szerzett sok vásárlót. A Palatinus viszont Háy János A gyerek című kötetével. Itt jelent meg a mai fiatalok hangját megszólaltató szerbiai elsőkönyves, Szakmány György hirtelen keresetté vált regénye (Apu nem megy sehová). A Scolar ugyancsak e korosztályt szólította meg Keresők című képnovellájával, amelynek színpadi változatát a TÁP Színház adja elő. Az Ulpius-Háznál beindult a két világháború közötti lektűrirodalom jeleseit fölvonultató sorozat (Zilahy, Vaszary és mások), az igazi sláger azonban Bächer Iván Ruccanások című könyve lett. Az Alexandra főként Tisza Katával és Faludy Fannival talált olvasóira. Az Osirisnál viszont Hajnóczy összegyűjtött műveit kapkodták, és siker lett ugyanitt az új Idegen szavak szótára is.



A NOL ajánlata: Dombi Gábor képei a könyvhétről

A 78. könyvhéten nem volt hiánycikk
A 78. könyvhéten nem volt hiánycikk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.