Díszpolgárpukkasztók

A fővárosi és kerületi díszpolgári címek és más, a város elismerését jelző kitüntetések az utóbbi időben a politikai zsákmányszerzés és a napi aktuálpolitika részévé váltak.


Az előző héten Tarlós István óbudai díszpolgári címe és Szörényi Levente angyalföldi sikertelen jelölése váltott ki éles hangú vitákat. A XIII. kerületben a helyi Fidesz-KDNP arra hivatkozva részesítette volna az elismerésben az ismert zeneszerzőt, mert a városrészben járt általános iskolába, és ott fektette le azokat az alapokat, amelyekre életműve épült. Mivel a javaslatot sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatta, mondván, a Fidesz indoklása nem eléggé kimerítő, az ellenzéki frakció nem vett részt az elismerésék átadásának ünnepségén, az oda igyekvőknek pedig tiltakozása jeleként sárga rózsákat osztogatott. Spaller Endre, a XIII. kerületi Fidesz-KDNP-frakció vezetője nyílt levelet írt az egyébként konszenzussal díszpolgárrá választott Nádas Péter írónak, felhívva a figyelmét a többség szerintük kirekesztő magatartására. Az író egyébként nem vett részt az ünnepségen.

Tarlós István óbudai díszpolgárrá választása is felborzolta a helyi kedélyeket; az MSZP nem támogatta a jelöltet, nem személye, hanem amiatt, hogy Tarlós jelenleg a fővárosi Fidesz-frakció vezetője, valamint a városházi Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnöke. Pető György, a III. kerületi MSZP-frakció vezetője szerint "nem ildomos" olyasvalakit díszpolgári címmel jutalmazni, aki aktuális politikai tisztséget visel. Bús Balázs óbudai fideszes polgármester erre azzal vágott vissza, hogy nem a politikai tevékenység, hanem a kerületért végzett munka az elismerés alapja, és emlékeztetett arra, hogy korábban Kiss Imre korábbi óbudai tanácselnök is díszpolgári címet kapott, ráadásul ő akkoriban a Munkáspárt kerületi elnöke volt.

Nemcsak a díszpolgári cím odaítélése körüli vitákra, hanem az elismerés visszavonásának kezdeményezésére is volt már példa Budapesten. Országos botrányt váltott ki a XVI. kerületben Büki Tamás független városatya kezdeményezése, miszerint Persányi Miklóstól és Novák Dezsőtől vonják meg a kitüntető címet. Büki ezt azzal indokolta, hogy Persányi, úgymond, az SZDSZ köreihez tartozik, vagyis aktív politikai szerepet vállal, az egykori olimpiai bajnok labdarúgó pedig ügynökmúltja miatt vált érdemtelenné az elismerésre. A XVI. kerületi képviselő-testület jobboldali többsége előbb határozatot hozott arról, hogy viszszavonja a két díszpolgártól a címet, Kovács Péter fideszes polgármester végül úgy nyilatkozott, elfogadják a korábban - a cím odaítéléséről született - döntéseket, még ha azzal erkölcsileg nem is értenek egyet.

Az előző önkormányzati ciklusban hosszas vita bontakozott ki az MSZP-SZDSZ-koalíció és az ellenzék között Sztálin budapesti díszpolgári címéről. A generalisszimusz Kádár János javaslatára 1947-ben lett Budapest díszpolgára. A kormánypártok azért nem akarták viszszamenőleg törölni az elismerést, mert szerintük a jelenlegi Fővárosi Közgyűlés nem jogutódja a Fővárosi Tanácsnak, másrészt nem szerencsés utólag átírni a történelmet. Végül határozatban határolódtak el Sztálintól, aki érdemtelen arra, hogy Budapest díszpolgára lehessen, címétől viszont jogilag nem fosztották meg.

Akadnak olyanok is, akiknek elismerésében mindenki egyetért. Ilyen volt Kertész Imre is
Akadnak olyanok is, akiknek elismerésében mindenki egyetért. Ilyen volt Kertész Imre is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.