"Szétvert szakmai köztestület helyébe erősen politizáló ellenzék lép"

Az orvosi kamara is csatlakozott azokhoz, akik már emberéletekben mérik az egészségügyi reform hatását. A szombati, a kamarát megújító fórum nyilatkozatban szólította fel a kormányt: azonnal állítsa vissza a betegellátás biztonságát, vessen véget a pénz elvonásnak, valamint az egészségügyi dolgozók elüldözésének.

Éles hangú nyilatkozattal zárta szombaton a Magyar Orvosi Kamara immár az önkéntes tagságra épülő szervezetalakító küldöttgyűlését. A több mint négyszáz küldött megerősítette tisztségében Éger István elnököt, elfogadta az új szervezet alapszabályát, záróaktusként pedig üzent a kormánynak is. Követelte a fórum, hogy azonnal állítsák vissza a betegellátás biztonságát, vessenek véget az ágazatból való forráskivonásnak, az egészségügyi dolgozó elüldözésének.

Példátlannak ítélték, hogy a szaktárca a szakma ellen fordulva hamis vádakkal hárítja a felelősséget az orvosokra, ellenségként kezelve a szakmát. „Nem hallgathatunk és nem is hallgatunk! Nem vállaljuk a felelősséget a betegeket érő káros következményekért!” – áll a dokumentumban. A nyilatkozat szerint az egészségpolitikusok által büszkén vállalt eredmény, a megtakarítás következménye emberéletekben és eláltatatlan betegeken is mérhető.

Az orvosok elkeseredésével és felelősségtudatával magyarázta – Éger István, a kamara elnöke lapunknak az éles hangú nyilatkozatot. Mint mondta: naponta hívják főorvosok, hogy lemondanak vezetői pozíciójukról, mert képtelenek kollégáikkal, a betegekkel szemtől-szembe morális felelősséget viselni a hónap közepén leállított műtők miatt. S egyre inkább képtelenek azt mondani a frissen diagnosztizált daganatos betegnek, hogy asszonyom, uram ön ugyan műtétre, kemoterápiára szorul, de miután szűkös a keretünk, önök betegek pedig sokan vannak, csak 3 hónap múlva kezdhetjük el a kezelését. Hozzátette: ez az első üzenet, s ha nem változik semmi, egyéb lépéseket is tesznek, de hogy pontosan melyeket, arról Éger István nem akart részleteket elárulni. Mindössze annyit tett hozzá, hogy megerősítik a 15 ezer tagot számláló Magyar Orvosok Szövetségét. Ez a szervezet lényegében teljes körű szakszervezeti jogokkal rendelkezik, így sztrájk-joga is van.

A küldött közgyűlésen azonban nem a nyilatkozat volt az egyetlen feszültséget okozó esemény. A mintegy 35 ezer önkéntes tagságot is vállaló orvos szervezetének első közgyűlésén visszatetszést keltett, hogy az elnöki beszámoló után Éger István csak az elnökség néhány tagjának köszönte meg kézfogással a munkáját, a többiekről szót sem ejtett.

A kézfogásból kimaradó Szilvási István professzor utóbb szót kért, s mint mondta: sokszor nem értett egyet az elnök stílusával, de azért kezet nyújt neki. A közgyűlés által újrafogalmazott alapszabály centralizálja a döntéshozást. A korábbi döntéshozó mechanizmust szinte teljes egészében felszámolták, nincs képviselő testület, egy-két kivétellel megszűntek a szakmai bizottságok.

Az évi 18 ezer forintos tagdíjakat a helyi szervezetek helyett a központnak kell befizetni, s onnan osztanak majd vissza a helyi feladatokra. A mintegy egymilliárdos vagyonnal rendelkező orvosi kamara éves költségvetése 450 millió forint. A tavalyi összeg felhasználását a szombati közgyűlés elfogadta, bár a módját többen is kifogásolták.

A költségvetés felhasználásáról szóló dokumentumot nem osztották ki a küldötteknek, csak kivetítették, ám az apró betűk miatt olvashatatlan volt a tartalma. Az elnök szerint viszont „felesleges volna terhelni a részletekkel a jelenlévőket, a küldöttek mindenestre megszavazták. Lapunknak Éger István elmondta, hogy továbbra is főállású elnökként vezeti a kamarát, a vezetőség választott tagjai azonban szinte kivétel nélkül társadalmi feladatként és tiszteletdíjért végzi majd a munkájukat.

Arról, hogy mit nyújt a megújult szervezet az orvosoknak, a lapunk által megkérdezett küldöttek nem tudtak pontos információt adni. Egyikük azt mondta: a kocsija cseréjéig biztosan marad, mert a tagsággal kedvezményt kap az új autó árából. Más úgy fogalmazott: szétvert szakmai köztestület helyébe most kap a kormány egy kemény, erősen politizáló ellenzéket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.