Rostocki számháború

A rostocki ellencsúcs szombati demonstrációjának szervezői szerint a rendőrökkel való öszecsapásokban 520 tüntető sebesült meg, közülük huszan súlyosan, akik - többek között - csonttörésekkel kórházi ápolásra szorulnak - jelentette a helyszínről a jungewelt.de tudósítója Mani Stenerre, a demó vezetésének egyik tagjára hivatkozva. Szavai szerint legalább 165 tüntetőt vettek őrizetbe és tartottak fogva hat óránál hosszabb ideig. 

A rendőrség vasárnap délelőtt 433 tisztviselője megsebesüléséről adott számot, a súlyos sebesültjei számát 30-ban jelölte meg. A jw ugyanakkor emlékeztet: a rendőrség általában saját sebesültjei számát felfelé, a demonstrálókét lefelé kerekíti.

A tüntetés szervezői elismerték, hogy mulasztásokat követtek el, egyúttal hangsúlyozták, hogy továbbra is a deeszkalációra törekednek. Mint mondták, a demonstráció valamennyi résztvevő csoportjával kötelező erejű megállapodásuk volt, hogy a tüntetés "abszolút békés lesz és nem kerül sor összetűzésekre a rendőrökkel" - mondta Mani Stenner. "Mulasztást követtünk el, nem voltunk az utolsó percig elővigyázatosak" - ismerte el . Elmondta, hogy a tüntetők, köztük olyanok is, akik nem vettek részt az összetűzésekben, elsősorban gumibotoktól származó kar- és fejsérüléseket szenvedtek.

Leszögezte, semmivel sem igazolható, hogy a naggyűlés helyszínére érkező rendőrökre rátámadtak. Stenner szerint a rendőrség taktikája kitűnő volt egészen addig a pillanatig, míg a naggyűlésen rá nem támadtak egy rendőrautóra. Azt követően azonban megvadultak.

Stenner fogadkozott, hogy mindent megtesznek, hogy a továbbiakban hasonló események ne ismétlődhessenek meg, és a rendőrséget is arra kérte, hogy tartsa magát az eszkaláció megakadályozásának taktikájához.

Silke Studzinsky, a rostocki ügyvédi jogsegélyszolgálat képviselője  a rendőrség szemére vetette, hogy megtagadta az őrizetbe vett tüntetőktől a jogi segítség igénybe vételének lehetőségét: az ügyvédek órákig nem léphettek érintkezésbe az őrizetesekkel. Az őrizetbe vételek alkalmával a rendőrők szerinte rendkívül brutálisan léptek fel. Emiatt egyes tüntetőket közvetlenül a kórházba kellett szállítani. 

A Greenpeace szóvivője, Karsten Schmid  úgy nyilatkozott, hogy az összecsapások ellenére a demonstráció "színes, kreatív" jeladás volt . Szerinte 80 ezer ember nagyrészt békésen tüntetett a G8-csúcs ellen és egy jobb klímavédelemért, valamint a fejlesztési segélyek növeléséért. Továbbra is az erőszak visszaszorítására és a tartalmi üzenetek előtérbe állítására törekszünk - közölte a nemzetközi környezetvédelmi szevezet képviselője.

(NOL, jungewelt.de)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.