A Fidesz szerint a kormány ismét a gázár emelését tervezi

A Fidesz szerint az idei év második felében, vagy a jövő év elején a kormány ismét emelni akarja a gáz árát - mondta a párt szakpolitikusa vasárnap Budapesten.

 

"Pénteken bebizonyosodott, hogy a kormány csökkenthetné a gáz árát, ha akarná és ha valójában az emberek érdekét tartaná szem előtt, nem pedig egyéb érdekeket" - közölte sajtótájékoztatóján Balla György országgyűlési képviselő.

A fideszes politikus szerint a gazdasági tárca pénteki nyilatkozata világossá teszi a kabinet áremelési szándékát. Egyrészt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) jelezte, hogy a nagykereskedőknél 86 milliárd forintos felhalmozott hiány van, amit vissza kell fizetni, másrészt a tárca azt is közzétette, hogy a kőolajárak év végére ismét emelkednek - indokolta állítását.

E két tényező jelzi, a kormány árat fog emelni - jelentette ki a képviselő.

A GKM pénteken tudatta, hogy július elsejétől nem változik a földgáz fogyasztói ára a lakosságnak és más fogyasztóknak. Ugyanakkor ismertette azt is, hogy a fokozatos árváltozások következtében a közüzemi kereskedőknél tavaly 86 milliárdos forint hiány halmozódott fel, ami kamatmentes kölcsönnek tekinthető. Az árszabályozási rendelet értelmében - tudatta a minisztérium - ezt az összeget 2008. június 30-ig az árakban el kell ismerni. Ebből az idei év első felében mintegy hétmilliárd forint visszapótlása valósult meg. A GKM szerint emiatt nem lehet a végfogyasztói árat csökkenteni, annak ellenére, hogy csökkennek az importárak idén július 1-től. A nemzetközi előrejelzések szerint a kőolajárak az év végére ismét emelkedni fognak, ami hatással lesz az importárakra is - mutatott rá a szaktárca

"Ez a pénteki nyilatkozat (...) nem más, mint egy újabb gázáremelés előkészítését szolgáló kommunikációs offenzíva első része" - mondta Balla György. Hozzátette: a kormánynak minden lehetősége meglenne a gázár csökkentésére, ezt mégsem teszi meg, holott még áprilisban is a földgáz importárának csökkentéséről beszélt, s arról, hogy ennek meg kell jelennie a végfelhasználói árakban is.

A képviselő szerint a kormány és a gázüzletből "busás hasznot" húzó cégek között a választások előtt "paktum köttetett". Ennek "lényege azt volt, hogy a cégek nem cáfolják Gyurcsány Ferenc hazugságait, Gyurcsány Ferenc pedig (...) a cégeknek garantálta a drasztikus gázáremelést".  

A képviselő közölte: a kormány most is mellébeszél, így továbbra is az emberek fizetik a hazugság árát.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.