Rostocki összecsapások: mindkét oldalon sok sebesült

A Rostockban a G8 ellen tüntetők ötvenezres tömegébe erőszakos csoportok keveredtek, akik a rendőrökre támadtak. Több száz rendőr és tüntetők is megsebesültek.

Több tízezres tüntetés volt Rostockban szombaton

A jövő heti G8 csúcs ellen készülő mozgalmárok szombaton előre bejelentett útvonalon átvonultak Rostockon. Becslések szerint mintegy ötvenezer ember gyűlt össze az észak-németországi kikötővárosban a "Lehet más a világ" jelmondattal meghirdetett demonstrációra.

A város több pontján erőszakba torkollott a globalizációellenes tüntetés, amelyet a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának közelgő csúcstalálkozójához időzítettek a szervezők.
A szombati megmozdulásban a szervezők szerint 80 ezren, a hatóságok szerint 30 ezren vettek részt szerte az országból, illetve külföldről. A G8-csúcs, illetve a globalizáció ellen tüntetők tábora a Greenpeace környezetvédelmi mozgalomból, az Attac nemzetközi globalizációellenes szervezetből, valamint különböző baloldali, illetve szélsőbaloldali csoportosulásokból állt.

Erőszakos csoportok öszecsapásokat provokáltak

Több száz rendőr sebesült meg szombaton délután Rostockban a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport küszöbön álló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tiltakozó tüntetők, valamint a biztonság védelmére kivezényelt rendőrök között kitört összetűzések során - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Tüntetők gyújtópalackokkal, kövekkel és festékkel töltött zacskókkal dobáltak meg rendőrautókat, többet felgyújtottak, illetve felborítottak. Szélsőbaloldali autonóm csoportok több helyütt barikádokat emeltek, a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük, s utcai összecsapások voltak.

Az erőszak áldozatai

Több mint 500 ember sebesült meg a tiltakozó megmozdulásokban Rostockban. A szóvivő közölte azt is, hogy a szombati megmozdulás során a tüntetők egy csoportja és a kivezényelt rendőrök között kitört összetűzésekben megsebesültek túlnyomó többsége - szám szerint 433 - rendőr. Közülük mintegy húsznak az állapota súlyos. A sebesült tüntetők pontos száma még mindig nem ismert, de közülük mintegy 70 szorult orvosi ellátásra.

A hatóságok csaknem 150 tüntetőt őrizetbe vettek, többségüket azóta szabadon engedték.

A szombati erőszakos cselekmények megosztották a tüntetők táborát is. Az Attac mozgalom egyik szóvivője vádolta az autonómokat, s jogszerűnek nevezte a rendőrség fellépését.

Rostocki számháború

A tüntetés szervezői elismerték, hogy mulasztásokat követtek el, egyúttal hangsúlyozták, hogy továbbra is a deeszkalációra törekednek. Mint mondták, a demonstráció valamennyi résztvevő csoportjával kötelező erejű megállapodásuk volt, hogy a tüntetés "abszolút békés lesz és nem kerül sor összetűzésekre a rendőrökkel" - mondta Mani Stenner. "Mulasztást követtünk el, nem voltunk az utolsó percig elővigyázatosak" - ismerte el . Elmondta, hogy a tüntetők, köztük olyanok is, akik nem vettek részt az összetűzésekben, elsősorban gumibotoktól származó kar- és fejsérüléseket szenvedtek.

Leszögezte, semmivel sem igazolható, hogy a naggyűlés helyszínére érkező rendőrökre rátámadtak. Stenner szerint a rendőrség taktikája kitűnő volt egészen addig a pillanatig, míg a naggyűlésen rá nem támadtak egy rendőrautóra. Azt követően azonban megvadultak. Tovább

Feszült nyugalom, erősítés

A rostockiak többsége szombaton az erőszakos cselekményektől tartva valósággal elmenekült az északnémet kikötővárosból, ahol a hatóságok vasárnap délelőtt kezdték meg a károk helyreállítását, illetve az erőszakos cselekmények nyomainak eltakarítását. A rendőrség hivatalos közlése szerint a városban helyreállt a nyugalom.

 A BBC a rendőrség közleményét idézve hangsúlyozta, hogy a tüntetés sok tízezer résztvevője békésen demonstrált, töredékükre terjedtek ki az erőszakos akciók. Az erőszakos demonstrálók ellen a rendőrség könnygázt és gumibotot alkalmazott.


A rendőrség számított a tüntetések erőszakosra fordulására. Mintegy 13 ezer rendőr biztosította az egész napos rendezvény helyszínét, és rohamrendőröket is készenlétbe helyeztek.

Az erőszakos tüntetők nagy része a zavargásoktól sújtott városban maradt, ezért a német rendőrség erősítést vezényelt Rostockba.

(forrás: Nol, BBC, MTI, Jungewelt)

Német rohamrendõrök akcióban
Német rohamrendõrök akcióban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.