"Rendőröknek és újfasisztáknak tilos a belépés"

A jövő heti G8 előtt több ezer globkrit aktivista költözött már ezen a hétvégén a Rostockban kialakított táborba. Szombaton tartották első nagy tüntetésüket. A békés tüntetők közé keveredő kis csoportok öszecsapásokat provokáltak.


A BBC jelentése szerint máris aktivisták ezrei táboroznak a rostocki kikötőnél kialakított táborhelyen. A többség a G8 csúcs végéig ott is marad. A demonstrálók "házirendje" egyszerű: a bejáratnál "No police and no Neo-Nazis" felirat hirdeti.

A készülő tiltakozás fő üzenetét a BBC így foglalja össze: a globalizációkritikus mozgalom aktivistái a G8 országok elitjének politikája ellen tüntetnek, mert ez az elit "saját játszóterének tekinti a globális környezetet és a világ polgárait, hogy még több pénzt csináljanak és még több hatalmat szerezzenek."

A G8 elleni tiltakozás szervezésének eszközei között a propaganda-videó is szerepel:



Több tízezres tüntetés volt szombaton

A mozgalmárok szombaton előre bejelentett útvonalon átvonultak Rostockon. Becslések szerint ötvenezren gyűltek össze az észak-németországi kikötővárosban a "Lehetséges egy másik világ" jelmondattal meghirdetett demonstrációra. A rendőrség közleménye hangsúlyozta, hogy a tüntetés sok tízezer résztvevője békésen demonstrált, töredékükre terjedtek ki az erőszakos akciók.

Erőszakos csoportok öszecsapásokat provokáltak

Több száz rendőr sebesült meg szombaton délután és este Rostockban a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport küszöbön álló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tiltakozó tüntetők, valamint a biztonság védelmére kivezényelt rendőrök között kitört összetűzések során - közölte egy rendőrségi szóvivő.   
Tüntetők gyújtópalackokkal, kövekkel és festékkel töltött zacskókkal dobáltak meg rendőrautókat, többet felgyújtottak, illetve felborítottak.
A helyzet az esti órákra tovább súlyosbodoott. Százhúsz embert vettek őrizetbe. Részletek az összecsapásokról>>>

(forrás: BBC, MTI)

G8 ellenes tüntetõk gyülekeznek Rostockban
G8 ellenes tüntetõk gyülekeznek Rostockban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.