Folytatódik a kertelés

Újra lesznek csillagfényes mozielőadások a Margitszigeten, de sajnos csak hétvégenként. Nem a szép emlékű, szigeti Vörösmarty nyit ki újra, hisz az már nincs is meg: tavaly az úszó Eb-építkezései miatt kellett lebontani évek óta kihasználatlan gépházát és vetítőfalát.

Nevét azonban még őrzi a 26-os busz megállója. Az új szigeti kertmozi a volt Casino helyén üzemelő Holdudvar vendéglő területén nyílt meg a múlt vasárnap. Ide telepítették a 35 milliméteres vetítőt, s a hamar összeszerelhető vetítővásznat. A nézőtéren, mint Szűcs Petra programszervező mondja, székek és nyugágyak is vannak.

A nyitódarab érdekes módon egy orosz akciófilm, a Leszámolás volt. Premier előtt, vasárnap este. A folytatásban azonban többéves filmek következnek. Egyik héten az Odeon, másik héten a Funzine című budapesti angol nyelvű programújság ajánl, akik tervezik, hogy angol feliratos magyar filmeket is hoznak, gondolván az erre tévedő külföldiekre: hátha szeretnének esetleg magyar műveket látni.

Kertek

Mintegy 10-15 kertmozi működik kisebb-nagyobb rendszerességgel Magyarországon - mondta lapunknak Kis Tibor, a Nemzeti Filmiroda nyilvántartási referense. A pontos számot már csak azért is nehéz megállapítani, mert a régiek közül sok bezár, viszont rendszeresen nyílnak újak is. A Nemzeti Filmiroda legfrissebb adatai 2005-ből valók (júliusban állnak majd rendelkezésre a tavalyiak): ezek szerint két éve 14 szabadtéri filmszínház üzemelt az országban. A legtöbb Veszprém és Somogy megyében található, mivel a Balaton környéki települések nyár esti programjai között egyre népszerűbb a romantikus, szabadtéri filmnézés. Nyaranta rendszerint kinyit a kertmozi Siófokon, Balatonfűzfőn, Kenesén. (Cs. G.)
Idén csupán ez a hely lesz, amely életben tartja a pesti kertmozizást, mert egyébként a műfaj tizenöt éve meghalt. Mások is igyekeztek már újraéleszteni. 2001-ben például megpróbálkoztak a városmajori kertmozi feltámasztásával, de bukás lett a vége. Alkalmanként tartottak még kerti vetítéseket a Kinizsi utcai Kultiplexben, de idén az is megszűnik. Előfordultak alkalmi előadások a Millenárison is. Az utóbbi évek nagy kísérlete azonban a Kazinczy utcai Szimpla Kert volt, ahol 2004 óta vetítettek egy bérházudvaron. Az első nyáron körülbelül 3-4 ezer nézőt csábított a hely, ahol elsősorban saját beszerzésű, a nagy forgalmazásból kimaradt filmeket játszottak - mondja a SzimplaFilm Kft. vezetője, Kiss Attila. Olyan egzotikus darabokat láthatott itt az ifjú közönség, mint például a tunéziai gyártású Datolya, vagy a chilei Sabado, s akár olyan kuriózumokat, mint a francia-belga Rashevski tangó. Tehát, kertbe való, kötetlenebb, könnyedebb néznivalókat. Sikere volt a rövidfilm-válogatásoknak is. Nem tett jót viszont a Szimplának, hogy 2005-től bekapcsolódtak az art mozihálózatba, mert naponta kellett vetíteni, s olyan filmeket, amelyek másutt is mentek. Hiába téliesítettek, látogatottságuk visszaesett. Idén már nem is fognak rendszeresen játszani. Alkalmi előadások azonban lesznek: vasárnap például vizsgafilmeket mutatnak be náluk.

 

A margitszigeti Vörösmartyban már sosem lesz vetítés
A margitszigeti Vörösmartyban már sosem lesz vetítés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.