Életbe lépett az EU új vegyianyag-szabályozása

Az európai uniós piacon mostantól azok a vállalkozások élveznek versenyelőnyt, amelyek elsőként teljesítik az új vegyi biztonsági előírásokat - hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményben Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő annak kapcsán, hogy június 1-jén, pénteken életbe lépett a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről és engedélyezéséről szóló uniós jogszabály, a REACH.

A rendeletet ötéves előkészítés után, tavaly decemberben fogadták el az európai döntéshozók, végső formájáról az utolsó pillanatig késhegyig menő harc dúlt a parlament és az EU-tagországok kormányait képviselő tanács között. A képviselőknek végül sikerült elérniük, hogy a tagállamok ellenkezésének dacára megegyezés szülessen a mással kiváltható, leginkább veszélyes vegyi anyagok helyettesítésének kötelezettségéről, a gyártók gondossági kötelezettségének elismeréséről, és az állatkísérletek elkerülésének ösztönzéséről.

"Olyan kompromisszumot fogadtunk el, amelyben sikerült megtalálni az egyensúlyt az egészség- és környezetvédelmi célok, a fogyasztók jobb tájékoztatása és a vállalatok teherbírása között. A siker a végrehajtáson fog múlni, ezért minden vállalatnak érdemes mielőbb tájékozódnia és felkészülnie az új szabályok bevezetésére, hiszen ez önmagában mintegy tízmilliárd forint megtakarítást tesz lehetővé csak a magyar kis és közepes vállalkozóknak" - hangsúlyozta a szocialista képviselőnő.

A vállalkozásoknak az elkövetkezendő tizenegy esztendőben veszélyességi és mennyiségi kritériumok szerint fokozatosan regisztrálniuk kell valamennyi általuk használt anyagot, részletesen dokumentálva a hatóságok felé az anyagok tulajdonságait és felhasználását. A rendelet előírásainak való megfelelést minden tagállamnak úgynevezett egyablakos rendszerű hatósági eljárással kell elősegítenie, az egyes anyagok alkalmazását és forgalmazását pedig a rendszert összefogó, helsinki székhelyű Vegyi Anyagok Európai Ügynöksége egyéni alapon felügyeli, engedélyezi vagy tiltja.

Az EU-ban a vegyipar több mint 1,3 millió embernek ad munkát, mintegy 27 ezer vállalatnál. Az ágazat éves forgalma meghaladja a 440 milliárd eurót, ezzel a vegyipar Európa harmadik legjelentősebb iparága. A szabályozás Magyarországon közel kétezer céget érint, ezek éves árbevétele nagyjából 2000-2500 milliárd forintra tehető.

Herczog Edit emlékeztetett arra, hogy hamarosan működésbe lép a Vegyi Anyagok Európai Ügynökségének hivatalos honlapja is, melyen minden hasznos információ megtalálható az új előírásokról, a bevezetés ütemezéséről, az egyes vállalatok konkrét teendőiről, a nemzeti kapcsolati pontok elérhetőségeiről, vagy éppen az új intézmény által kínált álláslehetőségekről.

(MTI)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.