Tanárok, miniszter nélkül

Miközben Hiller István a közoktatás eddig nem látott fejlődéséről írt a pedagógusnapi köszöntőjében, a tanárok egy része úgy véli: nekik nincs oktatási miniszterük.


A pedagógusok kötelező óraszámának szeptemberi emelése ellen és az intézmény-összevonások miatt tartott demonstrációt pénteken a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Varga László, a PSZ elnöke a valamivel több mint 100 résztvevő előtt azt mondta, azért vannak itt, hogy jelezzék: elegük van. Varga azt kérdezte, hogy vajon mi is zajlik ma a közoktatásban, „reform-deform-reformdiktatúra”, vagy ész nélküli átalakítás.

A kormány intézkedései következtében reálértéken mintegy 10 százalékkal csökkennek a pedagóguskeresetek. A jövő évtől akár 10-15 ezer pedagógus veszítheti el állását – mondta, hozzátéve, hogy most a rombolás és a pénzkivonás zajlik, nem az építkezés.

Kucsák László, a fővárosi önkormányzat oktatási bizottságának fideszes alelnöke a 19 budapesti szakképző iskola bezárására utalva azt mondta: ez az intézkedés az elkövetkező 1,5-2 évben több mint hárommilliárd forintjába kerül majd a fővárosnak.

Pécsi Ágnes, a megszűnő Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola korábban éhségsztrájkot is folytató pedagógusa pedig arról beszélt: „nekünk nincs oktatási miniszterünk”.

Tamás Gáspár Miklós filozófus antihumanistának és elviselhetetlennek nevezte, ahogy a nagytőke kormánya a jóléti állam utolsó intézményeit is megszünteti.

A demonstráción elhangzott, ha a parlament elfogadja a közalkalmazotti törvény módosításait, szeptember 1-jén visszajönnek, „sokkal többen és sokkal mérgesebben”.

És nézzük a másik oldalt: Hiller István szakminiszter tegnap a pedagógusnapra írt köszöntőjében úgy fogalmazott: eddig nem látott fejlesztések indulhatnak meg a közoktatásban. Az épületek felújítására, bővítésére, az eszközök beszerzésére és informatikai fejlesztésekre több mint 120 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2010-ig. „A XXI. század iskolája – a kormány egyik kiemelt programjaként – azt célozza, hogy megfelelő környezetet alakítsanak ki a pedagógusok  munkájához. Az ország óvodáiban, iskoláiban és kollégiumaiban uniós pénzek felhasználásával nagyszabású infrastrukturális fejlesztések kezdődnek. Az első pályázatokat a közép-magyarországi régióban már kiírták, és hamarosan megkezdődik a tervezés az ország más tájain is” – áll Hiller István köszöntőjében.

Tamás Gáspár Miklós filozófus a pedagógusok demonstrációján
Tamás Gáspár Miklós filozófus a pedagógusok demonstrációján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.