A Political Capital viszi tovább a "Pártfinanszírozási Stafétát"

A pártfinanszírozás megoldatlansága Magyarországon a parlamentáris demokrácia hitelességét rontja.  A kérdés napirenden tartására, egyfajta nyomásgyakorlásként indította el az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Méltányosság Politikaelemző Központ, a Védegylet és a Nézőpont Intézet 2007 májusában a Pártfinanszírozási Staféta elnevezésű kezdeményezést.

A Political Capital Intézet közleményben jelentette be, hogy csatlakozott a stfétához, és 2007 júniusában egy hónapon át viszi a Pártfinanszírozási Stafétát.

"A Political Capital Institute hitvallása szerint az átlátható, tiszta közélet alapfeltétele az állampolgárokért működő parlamentáris demokráciának. Ennek egyik sarkalatos pontja a pártfinanszírozás kérdése, melynek rendezetlensége a választópolgárok bizalomvesztéséhez vezet. A mai szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy a pártok valótlan adatokat tegyenek közzé. Minden kampányra költött tíz forintból ma kilenc illegálisan érkezik a pártkasszákba, az Állami Számvevőszék pedig tartalmi ellenőrzés nélkül fogadja el a pártok beszámolóit.

A politikusi tevékenység professzionalizálódása és a médiakampányok szerepének növekedése révén a pártok költségvetése folyamatosan nő. A jelenségnek gátat vetni nem lehet, arra kell tehát törekedni, hogy a pártfinanszírozás legális, átlátható és számon kérhető legyen. A kérdés megoldása mindannyiunk sürgető érdeke, a rendezés azonban a politikai pártok feladata és felelőssége."

A staféta elindítói úgy állapodtak meg a Political Capital vezetőivel: a staféta átvevője vállalja, hogy "az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet által feltárt párt- és kampányfinanszírozási visszásságokra lehetőségeihez mérten felhívja a társadalom figyelmét, és lobbitevékenységet folytat azért, hogy megszülessenek az új törvények. Mindezt a feladatot egy hónapig végzi, majd az ismeretségi köréből, avagy a maga által kidolgozott felhívásra a
jelentkezők köréből kiválasztja az arra legméltóbbnak tartott utódot, aki a stafétát egy hónapig továbbviszi."

A Méltányosság Politikaelemző Központ kezdeményezésére az egymást követő staféta-tulajdonosok részletesen beszámolnak a kampányról.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.