Brüsszeli üzenet: Szerbia felállhat a büntetőpadról

Folytatja az EU a tárgyalásokat a szerbekkel Brüsszeli tudósítónktól Egy év szünet után folytatódhatnak a tárgyalások Brüsszel és Belgrád között a stabilizációs és társulási egyezményről (SAA) - jelentette be pénteken Olli Rehn bővítési EU-biztos, miután egyeztetett Borisz Tadics szerb államfővel, illetve Angela Merkel német kancellárral, az unió tanácsának soros elnökével. Az Európai Bizottságnak egyébként mandátuma volt a tagállamoktól arra, hogy saját megítélése szerinti időpontban újítsa fel, vagy éppen jegelje tovább az egyeztetéseket.


A tárgyalások korábban azért szakadtak meg, mert az itteni vélemény szerint a szerb vezetés nem törekedett kellő mértékben a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködésre.

A nemzetközi közösségen belüli törésvonalakra utal ugyanakkor, hogy Belgrád tavaly novemberben ennek dacára helyet kapott a NATO békepartnerségi (PFP) programjában; a rigai csúcson hozott döntés Carla del Ponte, a hivatalából hamarosan távozó hágai főügyész megalázásával volt egyenértékű. Az EU viszont megvárja Del Ponte jövő heti, belgrádi látogatását annak bejelentésével, hogy mikor kerülhet sor az újabb tárgyalási fordulóra. Rehn azt is bejelentette: a megbeszélések akkor lesznek lezárhatóak, ha ténylegesen kimondhatják a teljes együttműködést a törvényszékkel.

Brüsszelben újabban érzékeltették már, hogy a szerbek rövidesen felállhatnak a büntetőpadról. Ha Ratko Mladics tábornok, az egyik első számú hágai közellenség nem is került még kézre, áttörést jelentett Zdravko Tolimir, a szintén háborús bűnökkel vádolt tábornok letartóztatása. Az 58 éves, a hírek szerint igen beteg Tolimirt a szerb titkosszolgálat segítségével, boszniai szerb területen fogták el, s pénteken Hágába szállították.

Brüsszelben az az álláspont kerekedett felül, hogy végre gesztusértékű lépést érdemel az új belgrádi kormány elkötelezettsége. Az is szerepet játszott, hogy az EU meg akarja édesíteni a Koszovó-pirulát. Ugyanakkor az általános vélekedés szerint az SAA-tárgyalásokat igen hamar le lehet majd zárni a szerbekkel. Ekkor az EU új problémával szembesül: az uniós bővítésnek a legkevésbé sem kedvező európai politikai hangulatban megint közelebb kerültek valakik a kapuihoz. Macedónia például másfél éve már tagjelöltként várakozik, de a csatlakozási tárgyalásokat nem kezdhette el. Szerbia uniós belépésére nincs remény ebben az évtizedben.

Brüsszeli tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.