Büntetlen rendőri túlkapások Franciaországban

A francia rendőri túlkapások jogi következményeinek hiányára hívta fel a figyelmet az Emberi Jogok Ligája (LDH) és az ügyvédek, illetve a bírók szakszervezete közösen készített jelentésükben.

A Libération című párizsi napilap pénteken ismertetette az Állampolgárok, igazságszolgáltatás, rendőrség című tanulmányt. Jean-Pierre Dubois, az LDH elnöke szerint a számos konkrét esetről beszámoló "jelentésnek az a célja, hogy tájékoztassa a lakosságot egy olyan társadalmi valóságról, amely veszélyes". "Nem vagyunk rendőrellenesek. De a fiatalok ma félnek a rendőri erőktől. A félelem ma erősebb érzés, mint a bizalom (a rendőrökkel szemben)" - tette hozzá.

A három szervezet 2002-ben azért hozott létre közös bizottságot, mert meggyőződésük szerint a rendőrök és a csendőrök munkája jogosságának megállapítására nincsen kielégítő ellenőrzés Franciaországban. A bizottság olyan állampolgárok panaszait gyűjti össze, akik rendőri túlkapások áldozatainak tartják magukat.

A jelentés részletesen kitér az első munkavállalási szerződés (CPE) elleni egy évvel ezelőtti megmozdulásokra, a tüntetők elleni megtorló fellépésekre és a cachani önkényes lakásfoglalók kiűzésének körülményeire (a rendőrök ülő nőket gumibottal ütlegeltek). Részletesen foglalkozik egy tavaly márciusi esettel, amikor egy illegális bevándorló őrizetbe vételét unokájának iskolája előtt szülők és gyerekek akadályozták meg, akiket könnygázzal oszlatott szét a rendőrség, az iskola igazgatóját pedig előállították.

A jelentés szerint számos esetben a rendőrség a biztonság szavatolása helyett pánikkeltő közbelépésével súlyosabb helyzetet teremt, elsősorban az elővárosokban. Például a 2005-ös külvárosi zavargásokat megelőzően Clichy-sous-Bois-ban a fiatalokat addig üldözték a rendőrök irataik ellenőrzésének céljából, amíg azok egy trafóházba bemenekülve áramütéstől meghaltak. A helyszínen azonnal megjelent Nicolas Sarkozy (akkori) belügyminiszter pedig alaptalanul rágalmazta betöréssel az elhunytakat - hangsúlyozza Jean-Pierre Dubois.

"A rendőri erők túlzott alkalmazása miatt csak a legritkább esetben indul jogi eljárás, s az ennek hiányára való figyelmeztetés a jelentés különlegessége" - vélekednek az azt fogalmazó ügyvédek és bírók. Szerintük a túlkapások kollektív jellegűek, és azok célpontjai elsősorban a tüntető diákok, a külföldiek és a prostituáltak.

A bizottság ajánlásában azt javasolja, hogy a rendőrség ellenőrzésével megbízott szervek jelentését minden évben hozzák nyilvánosságra, mert munkájukat a társadalom nem ismeri eléggé. A jelentést megelőző vizsgálatokban való részvételtől valamennyi rendőrszakszervezet elzárkózott. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.