Klímakímélő tömegközlekedésre csábítják a luxemburgiakat


Július 1-ével jelentősen csökkennek egyes tömegközlekedési tarifák, adták hírül a vezető országos napilapok. A hír nem kacsa, de a helyszín sajnos nem Magyarország.


Lucien Lux luxemburgi közlekedési miniszter a napokban jelentette be, hogy az országban jelentős mértékben csökkennek a viteldíjak. A nem egészen 2600 négyzetkilométernyi nagyhercegségben egységes tarifák alapján a jegyek és bérletek egyaránt jogosítanak a vasúti, helyközi és helyi buszjáratokon történő közlekedésre.

A 450 ezer lakosú miniállamban 100 lakosra több mint 100 gépjármű jut, és a tendencia azt mutatja, hogy a lakosság annak ellenére autóba ül, hogy néhány éve például a főváros teljes területén (kivéve a bevásárlóközpontok parkolóit) parkolási díjat kell fizetni. A CO2 kibocsátás csökkentése az egyik fő oka a fenti döntésnek, amellyel a kormány szeretné rávenni állampolgárait, hogy használják a jól kiépített vasúthálózatot és a városi tömegközlekedést.

Noha január elején mintegy 10 százalékkal emelkedett valamennyi viteldíj, ez év második felétől több kedvezményt élvezhetnek az utasok. Az év elején 4,60 euróról 5 euróra drágult napijegy július 1-től csak 4 euróba fog kerülni, tehát a csökkenés 20 százalékos. Ezzel a jeggyel a váltás napját követő nap reggel 8 óráig korlátlan számú utazás vehető igénybe az egész ország területén, beleértve a vasutat és valamennyi buszjáratot, legyen az helyi vagy távolsági. A napijegy „természetesen” átruházható. Ugyanez a jegy 5-ös blokkban csak 16 euró (jegyenként 3,20).
A diákok éves bérletének ára ugyan most nem változik, de az 50 eurós fényképes igazolvány még magyarországi viszonylatban is rendkívül olcsó. Mostantól ennyiért utazhatnak a 60 év felettiek is. Diákok esetében további kedvezmény, hogy amennyiben csak az otthonuk és az iskola között közlekednek, úgy nem kell fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért. Kerékpárt már évek óta ingyen lehet szállítani a vonatokon, újdonság azonban, hogy  július 1-től mind buszon, mind vonaton ingyenesen utazhat kedvenc háziállatunk.

A NOL luxemburgi levelezője azt is megtudta, hogy a luxemburgi újságok kontingensben részesülnek, azaz számos újságíró számára ingyenes a belföldi közlekedés, valamint Belgium területére 80 százalékos mérséklésben részesülnek.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.