Fogyasszá, angyalom!

Álmos délután a Blaha Lujza téren, a szökőkút mellett egy bolíviai zenekar, a mázolt arcú trubadúrok dél amerikai dallamokkal szórakoztatják a járókelőket és a padokon ülő hajléktalanokat. Közülük többen alszanak, beszélgetnek, egyikük galambot etet. Fogyasszá, angyalom, mondja egy különösen kövér madárnak, és kenyérdarabokat hajít elé.

A különösen kövér galamb azonban nem fogyaszt, idegesen tipeg, mint aki érzi a közelgő veszélyt. És nem téved. Néhány mikrobusz, valamint egy kisteherautó gurul a térre, a járművekből túlkoros úttörők és kisdobosok ugranak elő. Utóbbiak - naná - kis dobokat akasztanak a nyakukba, előbbiek ezzel szemben táblákat emelnek a magasba, "Előre, Zánkára!" felirattal. A kisdobosok dobolni kezdenek, közben a teherautó oldaláról fellebben a ponyva, és a plató alkalmi színpaddá alakul. A Brains együttes kezdi játszani a Mint a mókus fenn a fán kezdetű dalocskát, erősen újraértelmezve, drum and bass modorban. Egy Martens bakancsos, idősb úr pogózni kezd, de ezen senki sem lepődik meg, ez a program kockázata és mellékhatása. A programé, melyről az akció alatt osztogatott szórólapok segítségével kiderül, hogy egy nyári zenei fesztivál beharangozója. A BalaTONE fesztiválé mégpedig, amelyet Zánkán rendeznek meg a dallamos nevű Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban július 18-a és 22-e között. Megtudjuk azt is, hogy jó nevű zenekarokat hallhatnak azok, akik nem bánják, hogy a komenista utánpótlás egykori fellegvárába kell ellátogatniuk ezért. Hallhatják egyebek mellett az Asian Dub Foundation, a Dog Eat Dog, a Kispál és a Borz együttest, a KFT-t, a Tankcsapdát és még vagy kilencven zenekart.

Döbörög a Brains, újabb hajléktalan kezd táncolni, többen vicceseket mondanak a felnőttkorú kisdobosoknak és az úttörőknek, ám azok nem reagálnak, fegyelmezetten dobolnak és tartják a táblákat. Nem pajtáskodnak (!), nem vernek sátrat, nem pisilik körbe a teret, mintegy mintát adva a budapestieknek, milyen egy rendes utcai demonstráció. Aztán amilyen hirtelen jöttek, olyan hirtelen távoznak, állítólag Budapest több kitüntetett pontját is felkeresik még, sietniük kell.

Én is voltam úttörő, mondja egy hajléktalan. De már nem vagyok, teszi hozzá, és mi a meglepetéstől szóhoz sem jutunk. Más világ volt régen, fűzi tovább a szót. Akkor táborba jártunk, most meg ételosztásra, ide a térre. Újra játszani kezd a bolíviai népi együttes, zsongani kezd a tér. Visszarepül a különösen kövér galamb is. Vagy ötven társával leül a megtépázott bokrok tövébe.

Fogyaszt.

Mintamókusok a Blaha Lujza téren
Mintamókusok a Blaha Lujza téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.