Az elhalasztott szemműtét

Többórás várakozás után tudta meg a 74 éves Nagy Jánosné, hogy hiába vették fel a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szemészeti osztályára, a műtét elmarad. Az asszony szerint magyarázat helyett politikai monológot kapott a kezelőorvostól, aki írásbeli figyelmeztetést kapott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodroghalomban élő Nagy Jánosné azt mondja: az újhelyi kórházban történt események megviselték az idegeit. Az idős nő kedd reggel jelentkezett az újhelyi intézmény szemészeti osztályára, másnap végeztek volna el rajta egy előjegyzett szürkehályog műtétet. Egy hónapja ugyanott már átesett egy hasonló beavatkozáson, akkor a másik szemét kezelték.

- Megkaptam az ágyamat, betegazonosítót tettek a csuklómra, meg is ebédeltem - idézi fel a történteket Nagy Jánosné. Kis idő elteltével magához hívatta a főorvos, aki közölte vele: rossz híre van, mert a megadott időpontban nem tudja elvégezni a szükséges beavatkozást, ugyanis túllépték a havi keretet. Az asszony szerint ezután arról beszélt neki az orvos, hogy “ez a Gyurcsány-banda tönkretette az egészségügyet, szétrombolták az orvosok egzisztenciáját”. - A doktor azt is mondta - folytatta Nagyné -, hogy ha egy fiatal szeme világát kellene megmenteni, inkább azt választaná, mint egy idős emberét.

Arra, hogy mi lesz most a szemével, Nagyné azt válaszolta: egyelőre nem tudja, hol fogják megműteni, de abban biztos, hogy nem Sátoraljaújhelyen.

Szerettünk volna beszélni Vincze Péter szemész főorvossal, de Antal Gabriella, az önkormányzati fenntartású kórház igazgatója azt mondta: az ügyben csak ő nyilatkozhat. E szerint az igazgató május 20-án adott ki egy belső utasítást, hogy az osztályok a nem sürgős műtéteket igyekezzenek néhány nappal elhalasztani, mert nyolcvan beteggel így is túllépték az adott hónapra finanszírozott teljesítményvolumen-korlátot. Ez 2,8 millió forint olyan kiadást jelent az intézménynek, amit senki nem fizet ki. A szemész főorvos ennek akart megfelelni. A kórházban az idén ez lett volna az első elhalasztott beavatkozás.

A kórházigazgató szerint abban hibázott a főorvos, hogy automatikusan alkalmazta az utasítást, ezért írásbeli figyelmeztetést kapott, márpedig az orvosnak tudnia kell, hogy - a beteg állapotának megfelelően - halasztható-e a beavatkozás. Helytelenül járt el akkor is, amikor nem értesítette előzetesen a beteget, hogy ne jöjjön be, mert elmarad a műtét. Aztán reggel sem közölték vele a halasztásról szóló hírt, csak miután felvették az osztályra - mondja az igazgató, aki azt állítja: ő engedélyezte volna a műtét elvégzését.

Az ügy politikai részével az intézmény vezetője nem kívánt foglalkozni. Mint mondja, Vincze Péter tagadja, hogy a hölgy által említett mondatok elhangzottak volna. A főorvost jó szakembernek tartják a betegek és a kollégák egyaránt, s az esetet követően írásbeli figyelmeztetésben részesült.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.