A József napos oldala

A József utcában lassanként minden házat lebontanak, amit nem nyilvánítottak műemlékké, a régi földszintes házikók helyén irodaházak és új építésű házak sorakoznak majd. Megszűnik az utca kertvárosi hangulata, a kiskereskedők barátságos boltjai és az igazi nyóc-keres életérzés. Vajon ilyen veszteségek árán megéri felvirágoztatni a környéket? Egyre kevesebb marad abból, ami miatt szeretünk Budapesten élni.

Az utcát több helyen bekamerázták a bűnözés visszaszorítása végett, de a rendőrség is közel van, úgyhogy betöréstől csak annyira kell tartanunk, mint bárhol máshol. Az utca egyelőre csak a rendőrségig fizetős, de a lakóknak később is jut némi kedvezmény. A Lovassy Apartmanház tégladíszítésű, nyolcemeletes épület, felső szintjén irodákkal. Nem véletlenül - onnan a legjobb a kilátás. Az objektumot könynyű megközelíteni, és még meg sem épült a 4-es metró. Igaz, arra még sokáig várhatunk.

A garázs 2,3 millió forintba kerül, de ha nem igényelünk, 310 ezer forint rájön a lakásárra. Ne fogjuk fel büntetésnek, a beruházók csak a javunkat akarják. Ha valaki nem tart lépést a korral, és még mindig tömegközlekedéssel jár, az megérdemli, hogy fizessen.

A folyosó szállodaszerű, de új építésű házak esetén ez már trendszámba megy. És persze sokkal olcsóbb a körfolyosónál. Az ezüstszürke Schindler-liftet gyors csukódásra állították, ezért újfajta extrém sportnak hódolhatunk bútorszállításkor.

A burkolatok egyszerűek, a szobában laminált padló, az előszobában sima barna járólap, a szaniterekben egyszínű csempe fogad, de a munkások minőségi munkát végeztek, ezért talán nem lesz szükség az állandó karbantartásra.

Az ajtók üresen konganak, hiszen csak kívülről tűnnek fának. Kibelezni azonban talán mégsem érdemes őket, mert az ürességben nincsen élet, és még ajtónk se marad.

Az első emeleti lakások kertkapcsolatosak, a földosztást többnyire 30 négyzetméteres parcelláknak képzeljük el. A felsőbb emeleti lakóknak se kell szomorkodniuk, közös használatra füvesített udvart kapnak.

A 63 négyzetméteres tetőtéri "rezidencia" hegyesszögben végződik, az ablakok igen kicsik, ezért a lakás világosnak semmiképpen sem nevezhető, de éjszakai baglyoknak tökéletes. A szobák egyelőre még átalakíthatók, mivel a falak gipszkartonból készülnek, és könnyen mozdíthatók. Reméljük, beköltözés után már nem annyira. Az ablakokból az elvágyódás romantikus attitűdjével csodálhatjuk meg a szomszédos házak tetejét.

Az 51 négyzetméteres lakásban sem vitték túlzásba az ablakozást, a konyha és a vizesblokk mesterséges szellőzésű, ráadásul a mosdó éppen az ebédlőre nyílik. Egyetlen örömünk, hogy a konyha szeparált, ergo végre nem a nappaliban kell elköltenünk marhapörköltünket, és a vendégek előtt eljátszani a látványháziasszonyt.

A 90 négyzetméteres lakás sarokrésze gardróbszobává vagy kamrává alakítható, legalábbis ez a legkézenfekvőbb megoldás. A falba már előre bemélyedést vágtak a beépített szekrénynek. Természetesen a beépített szekrény beszerzése már a mi hatáskörünkbe tartozik. A mosdót kivételesen az előtérbe helyezték, de az elrendezés mégsem szerencsés, mert míg a nappali hatalmas, a két hálószoba egymás mellett fekszik. Ne feledjük, hogy a falak mobilak.

A 69 négyzetméteres otthon elrendezése még különösebb: belépéskor rögtön az amerikai konyhás nappaliba érkezünk. A konyha persze nem az ablak felőli oldalra került, hadd áradjon és terjengjen az illat minden kis szegletben.

A 70 négyzetméteres családi fészek előszobájától balra kis odú található, amit ugyan dolgozószobának vagy kamrának is berendezhetünk, de az igazán praktikus gondolkodásúak meghagyják hálószobának. Így kamaszgyerekünk akkor járhat haza, amikor csak akar, az ősök nem ébrednek fel a lakás túloldalán. Ha pedig mégis, akkor úgy tehet, mintha már ezer éve otthon virrasztana. A helyzetet kissé megnehezíti, hogy a fürdő és a mosdó a belső hálószoba mellett kapott helyet, hogy gyermekünk mégis lebukjon. Hiába, nem terveznek ideális lakást a hazasettenkedők számára.

Új építésű társasház

Budapest VIII., József u. 43-45.

Lakásnagyság: a legkisebb lakás 38 négyzetméter, a legnagyobb 120 négyzetméter.

Négyzetméterár: 310 ezer forint.

Lakásár: az 51 nm-es 16 millió, a 63 nm-es 19,65 millió, míg a 70 nm-es 21,7 millió forint.

A Józsefváros új arca
A Józsefváros új arca
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.