Moszkva tér, az ígéret földje

Három fideszes polgármester a kampányban tett ígéreteket hiányolja. A főváros szerint 2009-ben indulhat a tér átépítése.

A Moszkva tér felújítására tett korábbi ígéreteit kérte számon a közlekedési miniszteren és a főváros vezetésén három budai kerület fideszes polgármestere. Nagy Gábor Tamás budavári, Pokorni Zoltán hegyvidéki és Láng Zsolt II. kerületi polgármester a tér rendbetételének "első lépéseként" saját kezűleg festette le a Gomba presszó falán lévő graffitiket. Az ellenzéki politikusok felsorolták Kóka János közlekedési miniszternek, Demszky Gábor főpolgármesternek és Horváth Csaba volt II. kerületi szocialista polgármesternek a tavalyi kampányban a tér felújítására tett, be nem váltott ígéreteit. Nagy Gábor Tamás felidézte, hogy Kóka korábbi ígéretével ellentétben a tér rendezése nem került be a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe. Láng arra emlékeztetett, a korábbi ígéretek szerint 2009-re befejeződne a rekonstrukció.

A három kerület találkozásánál fekvő Moszkva térre vonatkozó, tavaly elfogadott szabályozási terv szerint a téren lejtős zöld felületet, mesterséges dombot alakítanak ki - sétánnyal, szökőkutakkal -, ez alá kerülne a tömegközlekedési csomópont. A tér teljes átépítésének költsége meghaladja a 30 milliárd forintot.

A Moszkva tér rendezése ügyében a főváros tette meg az első lépést, nevezetesen azt, hogy tavaly szeptemberben a II. kerülettel egyetértésben elfogadta a terület rendezését lehetővé tevő szabályozási tervet - reagált érdeklődésünkre Kovács Mátyás, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) városfejlesztési főpolgármester-helyettes szóvivője. Hozzátette, a Fővárosi Közgyűlés éppen mai ülésén tárgyalja az EU-támogatással megvalósítani tervezett beruházások listáját, amely szerint, ha a szükséges egyeztetések megfelelően haladnak, a Moszkva tér rendezése - uniós támogatással - akár 2009-ben elindulhat. A szóvivő szerint ezt megelőzően nem politikai akciókra, hanem arra volna szükség, hogy az érintett három budai kerület vezetése a városházával egy tárgyalóasztalhoz üljön.

"A tér rendezésére egyéni képviselő-jelöltként tettem ígéretet, és annak ellenére, hogy jobboldali vetélytársam (Nagy Gábor Tamás - A szerk.) kapott a választókerületben mandátumot, a Moszkva tér rendbetételét továbbra is szívügyemnek tekintem" - mondta a miniszter az MTI-nek. Hangsúlyozta, hogy a tér rendezéséről az elmúlt egy évben több alkalommal tárgyalt Bajnai Gordon kormánybiztossal és a főpolgármesterrel. A következő vezetői szintű tanácskozás a jövő héten lesz.

Láng Zsolt, Pokorni Zoltán és Nagy Gábor Tamás szerint õk tették meg az elsõ lépést a tér rendezésére
Láng Zsolt, Pokorni Zoltán és Nagy Gábor Tamás szerint õk tették meg az elsõ lépést a tér rendezésére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.