Drámai változás

Sikerágazattá vált a kortárs dráma - jelentette ki a Drámaírói Kerekasztal egyik ügyvivője, Kiss Csaba. Erről a harmadik Katona József produkciós pályázat tegnapi eredményhirdetésén beszélt, ahol kiderült: a drámaírói pályázatra szánt 50 millió forintot 26 nyertes között osztják szét.

2005 óta 155 millió forint fordult meg a Katona József-pályázaton, amelyet a kulturális miniszter hirdetett meg. Ez az összeg eddig 66 színházi produkciót segített megvalósulni - jelentette be Schneider Márta szakállamtitkár. Az első két alkalommal külön lehetett jelentkezni drámaírói és produkciós támogatásra. De mivel az előbbi nem tűnt eléggé hatékonynak, az idén már csak az utóbbit írták ki.

A 2007-es pályázatra 63-an jelentkeztek, és ebből 26 kérelmet - 750 ezer és 2,5 millió forint közötti összeggel - támogatott a héttagú szakmai kuratórium. A nyertesek között 9 struktúrán kívüli, 6 határon túli és 4 gyermekszínház volt. Bár a kiírók kiemelten fontosnak tartották a gyermek- és ifjúsági korosztály megszólítását, nem érkezett több fiataloknak szóló darab. A nyertesek listáján három ősbemutató szerepel: Spiró Györgytől az Árpádház (a Budapesti Kamaraszínház játssza majd), Tasnádi Istvántól a Tranzit (a zalaegerszegi Hevesi Sándor műsorára kerül) és Vinnai Andrástól a Pesti-esti munkacímű darab (a Krétakör Színház veszi repertoárjába).

Két-két művéért díjazták Kárpáti Pétert, Spirót, Tasnádit és Zalán Tibort, a színházak közül a tatabányai Jászai Mari Színház két új bemutatója kap támogatást (Dunai Ferenctől a Van Gogh szerelme és Varró Dánieltől a Túl a Maszat-hegyen).

A tatabányai színház igazgatója, Harsányi Sulyom László elmondta: lesz harmadik magyar darab is, a házi szerzőnek számító Tasnádi Istvántól, de ezt saját keretükből állják. A teátrum repertoárjának fele egyébként magyar mű.

A Drámaírói Kerekasztal egyik ügyvivője, Kiss Csaba szerint a Katona József-pályázat szemléletváltozást hozott a kortárs drámairodalomban. Korábban a friss hazai műveket stúdiókban mutatták be, belekalkulálva a bukást. Mára a kortárs művek előadása sikerágazat lett, így a színházak nagyszínpadaira is bejutottak. Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón például öt mai magyar darab szerepel. Ennek köszönhetjük a kortárs magyar drámáról összképet adó DESZKA című eseményt és a friss termést egybegyűjtő Rivalda című könyv újjáélesztését. Ez utóbbi, ha összejön rá a pénz, a magyar dráma napján jelenik meg. Megtudtuk azt is, hogy egy korábbi felvetés, miszerint az ORTT írjon ki pályázatot a kortárs darabokból készült előadások tévéjátékosítására, talán hamarosan megvalósulhat. Erre valószínűleg 60-80 millió forintot fordítana a testület.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.