Bódis Kriszta "falusi románca"

"A homoszexualitás, és azon belül az inkább rejtőzködésre berendezkedett leszbikus életforma, identitás nehezen megélhető vagy vállalható, a társadalomban viruló tévhitek, előítéletek és homofóbia miatt."

..."Hiszem pedig, hogy a különbözőség érték. Csakúgy, mint az a törekvés, mely a másságokat nem ítéli meg valamiféle magasabb rendűnek vélt kulturális vagy erkölcsi alapról, vagy a "természet rendjére" hivatkozó hiedelmek felől, hanem esélyt ad az -ember és ember közötti elvitathatatlan, ám nehezen megvalósuló- egyenlőség megéléséhez.


Ma, amikor a többség megveti, betegnek tartja, jogaiban korlátozza, vagy legalábbis szégyellni való devianciának minősíti a melegek párkapcsolatát, talán fontos megmutatni egy ilyen szerelem fázisait. Tulajdonképpen mindent érdemes megmutatni ebből a sztereotípiáinkat és hozzáállásunkat újra és újra kérdésekkel nyitogató alapállásból, abból az alkotói attitűdből, melyet reményeim szerint a munkáimmal képviselek.

A falusi románc forgatásának helyszínén a kilencvenes években egy a városból kiköltöző leszbikus közösség élt, akik közül sokan lent maradtak, vagy ma is visszajárnak. Belőlük alakult a stáb, amelynek tagjai tehát jó barátságban voltak a főszereplővel, és ismerték a filmforgatás közben főszereplővé vált heteroszexuális szomszédasszonyt is. Még mielőtt pénzről, gyártásról, producerről beszélhettünk volna, a stáb nagyon „kézzelfogható“ és a forgatás jellege miatt alapos megfontolások alapján kezdett tehát dolgozni. Elsősorban nem klasszikusan filmes szempontok vezéreltek, amikor a forgatás „módszertanán", a rendezői koncepción gondolkodtam. Kevésbé érdekelt az un. profizmus, mint az érintettség, vagy az empátia képessége. Ebben a filmben számtalan kérdés fogalmazódik meg, és szeretném, ha a nézők is megfogalmaznák kérdéseiket. Ez vezet ugyanis ahhoz a nyitottsághoz, amely filmjeim közvetett célja." - vélekedik Bódis Kriszta filmjéről szóló írásában.

A Ráday Könyvesház Könyvheti programja
(június 1.)
 
20.00
Bódis Kriszta: Falusi románc-meleg szerelem című filmjének (2006, 53 perc) vetítése/ (Ráday utca 27. – Pince)

21.00
Filmelemzés I. Bódis Kriszta Falusi románc című filmje kapcsán (Ráday utca 27. – Pince). Bódis Kriszta dedikál

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.