Az SZDSZ támogatja az ombudsmanjelölteket

Az SZDSZ támogatja a két ombudsmanjelöltet, azaz Majtényi László megválasztását adatvédelmi biztosnak, Kállai Ernő megválasztását pedig kisebbségi ombudsmannak - ezt Eörsi Mátyás közölte a parlament tegnapi ülésén napirend előtt.

A szabad demokrata frakcióvezető mindamellett szóvá tette, sajnálják, hogy Sólyom László ismét a parlamenti pártokkal való egyeztetés nélkül jelölt, különösen, hogy "az elmúlt időszakban annyi fejmosást kaptunk a köztársasági elnöktől", hiszen az államfő szerint a demokratikus kultúra nincs azon a szinten, amelyen lennie kellene.

- Úgy gondolom, a demokratikus kultúrának a döntéshozókkal való álláspont-egyeztetés szintén a része. A politika

Korlátlan idejű magyarigazolványok

A jövőben korlátlan ideig lesznek érvényesek a magyarigazolványok, így nem kell kérni azok meghoszszabbítását - erről az Országgyűlés egyhangú szavazással döntött tegnap. (Eddig öt évig voltak érvényesek a magyarigazolványok.) Az idei büdzsét is módosították: visszaigényelhetik a vizitdíjat azok, akik egy év alatt több mint húsz alkalommal fordultak orvoshoz.Ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el Pettkó András (MDF) javaslatát, amely lehetővé teszi, hogy januártól bankkártyával is lehet fizetni az APEH-nek. (Cs. I.)
ne legyen szkanderozás, sakkjátszma, kinek adok sakkot, mattot, hanem egyeztessünk arról, hogy kik legyenek azok az ombudsmanok, akik hivatalukat a legjobban képesek ellátni - tette hozzá Eörsi Mátyás, aki ezek után méltatta a köztársasági elnök jelöltjeit, Kállai Ernőt és Majtényi Lászlót is.

Idetartozik, hogy tegnap az Országgyűlés határozatot hozott az ombudsmani beszámolóról. Balog Zoltán fideszes képviselő ugyanakkor azt a módosító javaslatot terjesztette be, hogy a parlament ne fogadja el a beszámolónak a rendőrségről szóló fejezetét, ugyanis az nem tér ki kellő részletességgel a tavaly őszi eseményeken tapasztalt rendőri fellépésre. Az Országgyűlés Balog javaslatát nem fogadta el, az országgyűlési biztosokéra azonban rábólintottak a képviselők. A szavazati arányok: 198 igen, 103 tartózkodás, illetve 2 nem. Meglepő módon két szocialista képviselő mondott nemet: Donáth László lelkész és Katona Béla frakcióvezető-helyettes.

Koalíciós párbeszéd - Horn Gábor, Eörsi Mátyás és Gál J. Zoltán
Koalíciós párbeszéd - Horn Gábor, Eörsi Mátyás és Gál J. Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.