Könyvünnep és marketing

A könyvhét a magyar kultúra és irodalom hű tükre, a könyvheti kiadványok kirajzolják egy-egy korszak magyar irodalmának képét - mondta tegnap Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója azon a tájékoztatón, amelyen a 78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok programját ismertették.

A bejelentett 342 új kiadvány közül még csak mintegy 170-et mutattak be, a többi lóhalálában készül. Tarján Tamás kritikus, irodalomtörténész az idei termés ismertetésekor megjegyezte, kis számban találni olyanokat is közöttük, amelyek csak marketingokokból kerültek föl a listára, sem tartalmuk, sem színvonaluk nem indokolja ünnepi kiadásukat. A kritikus szerint viszont különösen erős a kínálatban a líra, és van néhány "húzókönyv" is, például a Püski által közreadott Nagy Gáspár-kötet, Jókai Anna vegyes műfajú könyve (Godot megjött), és Oravecz Imre új nagyregénye (Ondrok gödre).

Budapesten, a központi helyszínnek számító Vörösmarty téren kívül a Ráday utcában, az óbudai Fő téren, a Skála Áruháznál, az Írók Könyvesboltja közelében, Pestszentimrén és Pestszentlőrincen lesznek könyvheti műsorok, dedikálások. Ezenkívül közel ötven városban települnek ki a könyvesek az utcára. A Magyar Rádió május 31-től június 4-ig naponta egyórás élő műsort sugároz a Kossuth adón a Vörösmarty térről, és beszámol a vidéki eseményekről is - tudtuk meg Kőrösi Zoltántól, a kulturális szerkesztőség vezetőjétől.

Zentai még megjegyezte, az utóbbi években a hazai irodalmi élet bensőséges eseményének számító könyvhét politikai marketing helyszínévé is vált, "vezető politikusok időnként írónak álcázva magukat jelennek meg a dedikációs asztaloknál". Tavaly Gyurcsány Ferenc dedikálta a róla szóló portrékönyvet, korábban Orbán Viktor tette ugyanezt nemzetiszínűre nyomtatott beszédgyűjteményével. Híreink szerint a Fidesz vezetője az idén ismét könyvsátornál fogadja híveit: megjelenik a Helikon kiadónál Egy az ország című politikai kötete. A kiadónál tegnap még nem tudták megerősíteni a dedikáció időpontját, amelyről a Fidesz-elnök honlapján ígértek tájékoztatást mától.

Könyvhetek a számok tükrében 2004-2007

Forrás: MKKE

Év Hazai Határon túli Új könyvek Új könyvek
  kiadók száma száma átlagára, Ft
2004 94 18 364 2336
2005 69 14 255 2179
2006 84 9 298 2413
2007 93 13 342 2598

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.