Őszöd nem nyugszik

Forrnak az indulatok az MSZP-ben. Tegnap reggel Gyurcsány Ferenc kibővített vezetőségi ülést hívott öszsze, ahol az a döntés született, hogy a miniszterelnök "bizalomépítő" beszédet mond a délelőtti frakcióülésen.

A "bizalomépítésre" a jelek szerint valóban szükség van. Egyrészt az MSZP megítélése mélyponton van, ugyanakkor a szocialisták részben az SZDSZ-ben, a radikális egészségügyi reformokban látják az okát a rendkívül gyenge közvélemény-kutatási eredményeiknek. Mindez azonban eddig csak valamiféle fásultságot okozott. Egy az Élet és Irodalomban a múlt héten megjelent cikk azonban a felszínre hozta az indulatokat.

Nézzük a tényeket: a vezetőségi ülésen a miniszterelnök azt kérte, hogy részt vehessen a szocialista frakció tegnapi tanácskozásán. Más verziók szerint inkább a vezetőség kérte erre. (A megbeszélésen többek között Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin, Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc, Szekeres Imre és Kiss Péter vett rész.)

Akármelyik változat igaz, annyit mindenképpen mutat, hogy az MSZP döntéshozói feszültek, érzékenyek, és könnyen félreértik egymás mozgását, mondatait. Persze mindennek politikai okai vannak. Egyrészt dönteniük kell az egészségbiztosítással kapcsolatban, s miközben elutasítják az SZDSZ elképzelését, a szabad demokraták működésképtelennek ítélik az általuk elővezetett regionális modellt. Gyurcsány Ferenc kompromisszumos megoldást keres, azzal pedig valamennyien tisztában vannak, hogy a régi struktúra nem csupán az állapotokat konzerválja, de kockára teszi a koalíció létét is.

Olaj volt a tűzre az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit feltárni hivatott Élet és Irodalom-cikk, amelynek lényegét lapunk szombati száma foglalta össze. Emlékeztetőül: a hetilap kizárja, hogy Gyurcsány beszédét "kívülről" rögzíthették volna, s arra a következtetésre jut, hogy valószínűleg négy, a kormányfővel szemben álló erőkör valamelyike szivárogtatott. Az ÉS Szili Katalin házelnököt, Puch László pártpénztárnokot, Szekeres Imre honvédelmi minisztert, MSZP-elnökhelyettest, illetve Kiss Péter szociális és munkaügyi minisztert, szocialista alelnököt emeli ki e körben. (Az ÉS leginkább Kissre hegyezte ki az anyagot.) A riporter fejtegetései azért kavarhattak politikai vihart, mert többen a frakcióban úgy vélték, hogy a kormányfő bizalmi emberei "rendelték" meg a cikket. Jellemzi a helyzetet, hogy az önálló újságírói oknyomozást eleve elvetették. Az pedig még rá is játszott az összeesküvés-elméletek konstruálására, hogy a miniszterelnök több interjújában kitért arra: adott esetben kiket tart alkalmasnak utódként - és az általa említett nevek azonosak voltak a hetilapban megjelentekkel.

Álljon itt egy vélemény: "A miniszterelnök-pártelnök politikai ereje fogy, s úgy próbálja stabilizálni a pozícióját, hogy az MSZP-s nagyokat gyengíti. Mégpedig úgy, hogy egymaga játssza a rossz és a jó rendőrt is. Azaz, miközben arról beszél, hogy többek között kik alkalmasak arra, hogy a jelenleginél magasabb pozíciót töltsenek be, addig egy másik újságban azt sugallja, hogy Szekeres vagy Kiss segíthetett »piacra dobni« az őszödi beszédet."

Tegnap a képviselőcsoport azt követelte, hogy vizsgálják ki, miképp került nyilvánosságra az őszödi beszéd, bár aligha derülhet már fény a kiszivárogtató személyére. Úgy értesültünk, szót kért Kiss Péter is, aki kikérte magának az ÉS - vádaskodásnak minősített - anyagát. Hangsúlyozta, hogy ő mindenkiben megbízik.

A frakcióülés természetesen zárt volt. Ellenőrizhető információk csak a Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc által mondottakról szivárogtak ki, ugyanakkor számos fölszólalás részleteiről kaptunk információkat. Bár szerettük volna, ezekhez neveket nem tudunk társítani, azért érdemes viszont idézni azokat, mert jellemzik a sajátos hangulatot.

A miniszterelnök az őszödi kiszivárogtatás kapcsán egyebek mellett arról beszélt, hogy van olyan ár, amit még egy látszólag fontos információért sem érdemes megfizetni. Vagyis soha nem fogja titkosszolgálati eszközökkel (ezek választott képviselők ellen amúgy sem vethetők be) "átfésülni" a frakciót, s keresni a "belső ellenséget". Magyarán: ha egy képviselő azt mondja, hogy nem ő volt a kiszivárogtató, a kormányfő hisz neki, mivel nincs és nem is lehet "kontrollinformációja". - Dehogynem, igenis, föl kell pörgetni a kutatást, és közzé kell tenni az eredményt. Ha nincs bűnös, akkor nincs, de az is jobb, mint a mostani állapot. Ez ugyanis épp a bizalmat öli - magyarázta egy szocialista képviselő.

Márpedig a bizalom a kulcsszó a miniszterelnök szerint.

- Ne hagyjuk, hogy újságcikkek verjenek éket közénk! Ilyenkor egymás kezét kell fogni - így Gyurcsány.

Ezzel egy másik frakciótag szállt vitába: - Akkor miért nem álltál ki még az ÉS-cikk megjelenése másnapján, és tetted világossá, hogy te a frakció egyetlen tagjáról sem tételezed fel a szivárogtatás bűnét?!

A válasz egyszerű: Gyurcsány Ferenc aznap magánúton Olaszországban volt.

Valószínű, hogy sok a kezeletlen seb, sérelem a frakcióban, s nincs minden "kibeszélve", különben aligha lenne ennyi szóbeszéd az MSZP-vezetők egymás közötti kapcsolatairól, s nem fogott volna ilyen kombinációkba, mint a mostani, a szocialista vezérkar. A legfőbb kérdés persze mindannyiuk számára az, amit, Horn Gyula fogalmaz meg gyakran: meddig lehet még a bázist koptatni?

\'Kibeszélõshow\' a Képviselõi Irodaházban
\'Kibeszélõshow\' a Képviselõi Irodaházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.