Bencze Józsefet jelöli országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ezt kedden jelentette be a Parlamentben, rendkívüli sajtótájékoztatón.

"Szabadság és rend, ez az, amelynek bővítését, elmélyítését, garantálását várom az új országos főkapitánytól" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a döntés a leköszönő és az új igazságügyi és rendészeti miniszterrel egyetértésben született. A kormányfő azt kérte Bencze Józseftől, hogy keményen, határozottan és emberséggel vezesse a rendőri testületet.

Mint mondta, a tábornok a vám-, és pénzügyőrség élén sikeresen küzdött a feketegazdaság ellen, és a rendőrség vezetőjeként legalább ugyanilyen sikeresnek kell lennie a bűnözéssel szemben. Hozzátette: az új országos főkapitánynak az lesz a dolga, hogy minden tekintetben európai rendőrséget teremtsen, hogy olyan rendőrségünk legyen, amelyikben maradéktalanul bízhatunk, és amelyre büszkék lehetünk.

Meggyőződésem, hogy a rendőrség felkészült, tisztességes emberekből áll, a testület több tízezer tagja nap mint nap azért húz egyenruhát, hogy védje az emberek biztonságát, vagyonát, életét, testi épségét, és ez akkor is így van, ha néhányan közülük méltatlannak bizonyultak arra, hogy viseljék ezt az egyenruhát - jelentette ki Bencze József.

Az országos rendőrfőkapitány-jelölt hangsúlyozta: mielőbb szeretné visszaállítani a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát. Ehhez a bűnnel és a törvénytelenséggel szemben mindenkor könyörtelen, a polgárokkal tisztelettudó, politikamentes rendőrség kell - mondta.

"Hiszem, hogy ha tisztességgel és becsülettel tesszük a dolgunkat, akkor képesek leszünk rövid időn belül visszaállítani az egyenruha tekintélyét" - fogalmazott. Hozzátette: a rendőröktől már most több fegyelmet, sokkal több munkát, sokkal több felelősséget vár. Beszélt arról, hogy a testület előtt komoly kihívások állnak, véleménye szerint a rendőrség és a határőrség sikeres integrálása segíthet abban, hogy a magyar rendőrség hatékonyabb, szervezettebb és valóban európai legyen.

Kormánypárti támogatás

A Magyar Szocialista Párt nagyon jó választásnak tartja az országos rendőrfőkapitány-jelöltet, mert belülről és kívülről is ismeri a rendőrséget - jelentette be Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője. A kinevezés körülményeit firtató kérdésre közölte: minden érintettel történt egyeztetés, és semmi meglepő nincs abban, hogy megnevezték az országos rendőrfőkapitány-jelöltet.

A rendőrségről szóló törvény szerint a miniszterelnök a miniszter előterjesztése alapján nevezi ki és menti fel az országos rendőrfőkapitányt. A kinevezésre javasolt Bencze Józsefet meghallgatja a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, amely állást foglal alkalmasságáról.

Az SZDSZ támogatja az országos rendőrfőkapitány-jelöltet - közölte a liberális párt frakcióvezetője az MTI-vel. Eörsi Mátyás azt mondta: bíznak abban, hogy a kormányfő minden szükséges körülményt mérlegelt az új országos rendőrfőkapitány-jelölt kiválasztásakor. A szabad demokrata politikus megismételte: azt várják az új országos rendőrfőkapitánytól és az új igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy tegyenek le egy átfogó intézkedési tervet a kormány asztalára arról, miként kívánják intézményes módszerekkel helyreállítani a közbizalmat a rendőrség iránt.

KDNP: álljon ellen a kormányfő politikai utasításainak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt várja Bencze Józseftől, hogy országos rendőrfőkapitányként álljon ellen a kormányfő politikai utasításainak - mondta a párt szóvivője. Halász Zsuzsa közölte: az, hogy nem sikerült a rendőrségi hierarchiát végigjárt tábornokok közül választani országos főkapitányt, hanem külső emberrel kellett megoldani a vezetés kérdését, jól mutatja a rendőrség mostani állapotát.

"Meglátjuk majd, hogy Bence József képes lesz-e úrrá lenni azokon a negatív folyamatokon, amelyeket véleményünk szerint a rendőrségen belül a kormány generált" - fogalmazott a KDNP szóvivője.

(MTI)

Gyurcsány Ferenc és Bencze József a parlamentben tartott sajtótájékoztatón
Gyurcsány Ferenc és Bencze József a parlamentben tartott sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.