A Kalóriabombázókat megelőzte a Zi-Zi

Összesen csaknem másfél tonnát fogytak, és sokkal fittebbek lettek azok, akik részt vettek az Országos Egészségfejlesztési Intézet november végén indított országos életmódváltó programjában.

Mi volt a legnagyobb megpróbáltatás az elmúlt fél évben? Természetesen a karácsony és az újév - vágják rá egyszerre a Nyápicok, de véleményüket osztja szinte valamennyi csapat, amely részt vett az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) által november végén meghirdetett országos életmódváltó programban. A Közösen - könnyebben versenyen munkahelyi kollektívák vehettek részt.

Sok helyütt elérték, hogy a munkahelyi étterem, büfé kínálatába egészségesebb ételek, vagy fitneszmenü is bekerüljön. A Kecskeméti Főiskolán ez először csak az oktatókból és intézményi dolgozókból alakult csapat számára volt elérhető, azonban a többi munkatárs tiltakozása után már bárki választhatta a fogyózós menüt.

A féléves versenynek 121 csapatban 821-en vágtak neki, és alig a harmaduk morzsolódott le. Javarészt nők jelentkeztek, ezért is kötötték ki a szervezők, hogy olyan csapatok versenyezhetnek, amelyben legalább egy férfi is van. Ez alól a csak nőket foglalkoztató munkaadók felmentést kaptak.

A résztvevők 55 százaléka volt felsőfokú végzettségű, és közel 40 százalékuk sportolt versenyszerűen korábban, tíz százalékuk azonban még az iskolai testnevelés alól is felmentett volt. Végül utóbbiak bizonyultak a leggyengébb láncszemnek: sokuk el sem ment a versenyt lezáró utolsó mérlegelésre. A versenyzők zömét adó 35-45 közöttiek azonban lelkesen végigküzdötték az elmúlt fél évet. - Összesítésünk szerint csaknem 1,5 tonna (átlagosan három kilogramm) fölöslegtől szabadultak meg a versenyzők, és derékbőségük összesítve 25, csípőkerületük pedig 23 méterrel lett rövidebb a végső mérlegelésre. A legnagyobb leküzdött súly 60 kilogramm volt, a legkisebb egy kiló - mondja Monspart Sarolta, az OEFI munkatársa.

Emlékezetes volt, hogy a kezdő mérlegelésre több igazgató is öltönyben, aktatáskával esett be - mondja Monspart Sarolta. Sőt, akadt, aki a fittségi index mérésére szolgáló két kilométeres gyaloglást is öltönyben, nyakkendőben teljesítette, mint Ábrahám Attila, a versenyt szponzoráló egyik cég, a Fortunate Kft. ügyvezetője. Utóbb kiderült, az, hogy a vezetők is részt vesznek a programban, a többi résztvevőnek is szárnyakat ad. A legeredményesebben épp az ő csapatuk, a Zi-Zi vesztett a súlyából, javított az erőnlétén, megnyerve a versenyt. Második helyen a Bau Union Hungária Sörgyárak Nyrt. Kalóriabombázók elnevezésű csapata végzett, a harmadik pedig a Kövérkék, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Borsod megyei kirendeltségének csapata lett.

- Negyvennyolcan kezdtünk, hat csapattal, végül két csapatunk került a legjobb hat közé, de a mi gárdánkból került ki a legjobb egyéni férfi és női versenyző is - mondja Ritzné Marosi Katalin, a Chinoin Zrt. munkatársa. Azt is elárulta, hogy neki májusra tíz százalékkal csökkent a derékbősége, elégedett magával, a jövőbeli programokon pedig már inkább a társaság miatt vesz részt.

Méretellenõrzés a Margit-szigeti futás után
Méretellenõrzés a Margit-szigeti futás után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.