Hankook: vita a titokról

A gazdasági tárca továbbra sem kívánja kiadni a Hankook dunaújvárosi gumigyárának létrehozásáról még 2005 októberében kötött támogatási szerződést a céggel, ám "nyilvános szakmai vitát" kezdeményez a "közadatok nyilvánosságra és az üzleti titok védelme kérdéséről". Az Index című internetes újság néhány napja indított pert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen, mert az nem adta ki a szerződést - arra hivatkozva, hogy a támogatás mértéke, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, megjelent a gazdasági közlönyben. Az Index a hasonló perekben már jártas Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű szervezettel (TASZ) közösen úgy látja: a szerződést - az üvegzsebtörvény alapján - a GKM-nek ki kellene adnia, miután ez időről időre közéleti viták tárgya, s tényfeltáró cikkek sorozata jelent meg az ügyben. (Bár ez nem feltétlenül a támogatásról szólt, hanem arról, hogy Dunaújváros szocialista vezetése miért adta el Hankook gyárhoz tartozó területet egy magánszemélyek tulajdonolta cégnek, amely aztán pár nap múlva jókora haszonnal értékesíthette a területet a koreai gyárnak.)

A Hankook mindenesetre az elmúlt évek legnagyobb egyedi állami támogatását kapta meg az elmúlt évek legnagyobb értékű, 130 milliárd forintos beruházásához. A kiutalt 25 milliárd forint (amelyről Kóka János miniszter még az aláíráskor azt mondta, hogy az 15,8 milliárd forint lesz) a beruházási értéknek majdnem a 20 százaléka ugyan, ám ez nem kirívó arány: több más, államilag támogatott beruházás esetén is előfordult hasonló mérték. Igaz, ennél jóval magasabb nem, ráadásul a Hankook esetében meglehetősen nagy állami támogatási mértékről beszélhetünk, ha a létrehozott munkahelyek számához viszonyítjuk az összeget. A cég ugyanis 1500 munkahelyet ígért, így egyetlen állás létrehozásáért 16 milliót fizetett az állam - jóval nagyobb összeget a más beruházások esetében megszokottnál. Hozzá kell azonban tenni: a cég távolabbi terveiben háromezer foglalkoztatott szerepel, és így már az arányszámok is jobbak. Azt azonban nem igazán tudni: a Hankook valójában mit vállalt a támogatásért cserébe - ez derülne ki a szerződésből. Ám a GKM szerint ez azért nem hozható nyilvánosságra, mert a cég a szerződés adatait - a vállalásokat, az ennek nem teljesítéséből adódó szankciókat - üzleti titoknak minősítette.

Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára az Index főszerkesztőjének és a Társaság a Szabadságjogokért elnökének írt, a hét végén nyilvánosságra hozott levelében mindenesetre most azt írja hogy a "a liberális gazdasági tárca" készséggel áll a jogvitát tisztázó eljárás elé. Az államtitkár azonban leszögezi, hogy a nyilvánosság minél szélesebb körű érvényesülése mellett a tárca tiszteletben tartja az üzleti titkot, ami védi a verseny szabadságát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.