Simon Peresz lesz a Kadima párt jelöltje az államfőválasztáson

Az izraeli politikai élet veteránja, Simon Peresz lesz a kormányzó centrista Kadima párt jelöltje az elnökválasztáson - jelentette be hétfőn Ehud Olmert miniszterelnök, a Kadima vezetője.

"Tegnap (vasárnap) közöltem Peresszel, hogy támogatom az elnökjelöltségét, mindent megteszek azért, hogy megválasszák, és ő legyen a következő államfő" - mondta parlamenti csoportja tagjainak Olmert. A 83 éves Simon Peresz jelenlegi miniszterelnök-helyettes, a parlament doyenje június 3-ig jelentheti be hivatalosan indulását a június 13-ra kitűzött, a parlamentben tartandó választáson.

Amennyiben Peresz a várakozásoknak megfelelően megerősíti jelöltségét, Móse Kacav utódlásáért száll ringbe, akinek hétéves megbízatása júliusban jár le. Kacav ideiglenes felfüggesztését kérte, miután egy ellene nemi erőszak gyanújával folyó vizsgálat eredményeként a főügyész vádemelést helyezett kilátásba. Ha vállalja az elnökjelöltséget, Peresz egyúttal nem vehet részt a miniszterelnökségért folytatott versengésben, ami abban az esetben indulna meg, ha a rendkívül megcsappant népszerűségű Ehud Olmert miniszterelnök lemondana.

Felmérések szerint Peresz nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében. Megfigyelők szerint azonban többesélyes lesz az elnöki posztért folyó küzdelem, indulása esetén Peresznek jobb- és baloldali jelöltekkel kell megmérkőznie. A jobboldali Likud pártból eddig Reuven Rivlin, a Munkapártból Kolett Avital jelezte indulási szándékát.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.