"Főpróbát" tart Hamburgban több ezer, G8 ellen készülő tüntető

A küszöbönálló G8-csúcstalálkozó elleni, tiltakozó megmozdulások  főpróbájaként több ezren kezdtek tüntetést hétfőn Hamburgban az úgynevezett Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) este kezdődő, külügyminiszteri    fóruma ellen.

    Az ASEM kétnapos értekezletén a 27 európai uniós tagállam, valamint 16 ázsiai ország - köztük Kína, Japán és Dél-Korea, továbbá India és Pakisztán, valamint Mongólia, s a tíz ASEAN-állam külügyi vezetője vesz részt. A részvevők között van Göncz Kinga magyar külügyminiszter is.
   
A legfejlettebb ipari államokból és Oroszországból álló, G8 csoport közelgő, heiligendammi csúcstalálkozója előtt különböző, elsősorban szélsőbaloldali csoportok bejelentették, hogy az ASEM-tanácskozás elleni tiltakozó akciót a csúcs ellen tervezett megmozdulások egyik főpróbájának tekintik. Értesülések szerint több mint ötezren gyűltek össze Hamburg St. Pauli negyedében, ahonnan délután a belvárosba vonulnak.
   
A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, s a külügyminiszteri értekezletnek otthont adó Atlantis szálloda környékét szinte hermetikusan lezárták. A biztonsági szervek nem tartják kizártnak, a tüntetés során erőszakos akciókra is sor kerülhet.
   
Az ASEM külügyminiszteri tanácskozásán mindenekelőtt a környezetvédelemmel, illetve a klímaváltozás káros hatásainak leküzdésével összefüggő kérdések kerülnek szóba. Az EU elnöki tisztét betöltő - egyben a házigazda - Németország mindenekelőtt Kínát és Indiát igyekszik rávenni arra, hogy hatékonyabb erőfeszítéseket tegyenek a környezetvédelem érdekében.
   
A napirenden ugyanakkor fontos nemzetközi politikai kérdések is szerepelnek, így Afganisztán és Irak, a Közel-Kelet és az iráni atomkonfliktus, továbbá a Koreai-félszigeten kialakult helyzet. A külügyminiszterek ezen kívül a terrorizmus elleni harc kérdéseiről folytatnak eszmecserét. 
   
A tanácskozás súlyát jelzi, hogy az ASEM-csoportba tartozó államok adják a világ lakosságának 58 százalékát, míg a világkereskedelemben betöltött részesedésük 60 százalékos.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.