Tiszta Adria: csak hét strand vízminősége kifogásolható

Osor-Svetionik, Mali Lošinj szigetén; az ötcsillagos Hotel Millenium strandja Opátiában; a ploèei Nova Gradska strand; és Kraljevica négy fürdőhelye kapott sárga „lapot”, azaz jelenleg csak ez a hat, fürdésre mérsékelten alkalmas terület van Horvátországban. Kraljevica Fortica strandját azonban még jobban lehúzták, piros hullámpiktogram sorolja be az erősen szennyezett kategóriába.

Zadar megyében érdemes a tengerbe csobbanni a szakminisztérium legfrissebb felmérése szerint, itt szinte minden strand kiváló minősítéssel végzett. A víminőséget májustól szeptemberig folyamatosan vizsgálják szakemberek. A turisták által leginkább látogatott plázsokon minimum tízszer vesznek mintát, azokon a helyeken pedig, amelyek az európai Blue Flag programhoz szeretnének csatlakozni, inkább tizenkétszer.

A minőségi strandokat kék zászlós jelöléssel ellátó, immár tizenöt éves Blue Flag rendszerbe Horvátország 1997-ben lépett be, igaz akkor még csupán a Krk szigetén lévő Punat kikötője felelt meg a szigorú követelményeknek. Blue Flag strand ugyanis csak az lehet, amelynek a vize kristálytiszta, a tengerpartja rendezett, és ahol a természet védelme bizonyíthatóan fontos szempont. A Blue Flag minősítés Európában a minőségi turizmus szinonimája. A horvát Adrián jelenleg 121 kék zászlós strand és kikötő található.A Bakari-öböl bejáratánál - Rijekától 26 km-re fekvő - Kraljevica település strandjai a minisztériumi felmérése alapján egyelőre biztosan nem esélyesek a kiváló minősítésre. Pedig a környék lankás domborzata igen kiváló mikroklímát biztosít nyaranta, és a Horvátországban ritka homokos strandokból sincs hiány. A bibi - nagy valószínűséggel -, az az 1729-ben kialakított hajóépítő műhely, amely aztán a múlt század hetvenes éveire Jugoszlávia egyik legnagyobb hajógyárává nőtte ki magát. Az üzem nem véletlenül viselte akkoriban Josip Broz Tito nevét, az egykori elnök is itt dolgozott ugyanis 1925-26-ig.

Ugyanígy Ploèe (Split és Dubrovnik között, a Neretva folyó torkolatánál) is ipari, kereskedelmi központként működik inkább. Egyébként Dubrovnikban sem minden strand kifogástalan, egyebek mellett a Hotel Argentína, és a Lapad öböl fürdőhelyei kapták a zöld színű, szűkszavúan csak fürdésre alkalmas minősítést. 

Nem mindegy, hová érkezik az ember
Nem mindegy, hová érkezik az ember
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.