Riis a Tour győztese marad, de a diadal jelképétől megfosztanák

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az 1996-os Tour de France francia országúti körversenyen aratott győzelméért kapott sárga trikó visszaadására szólította fel a dán Bjarne Riist, aki pénteken bevallotta, hogy doppingszerek segítségével érte el sikereit.

"A hallgatásnak véget kell vetni és minden érintettnek vállalnia kell tettei következményeit" - mondta határozottan Pat McQuaid, az UCI elnöke. "Ugyan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai szerint ennyi idő távlatából már nem lehet megbüntetni a dán versenyzőt, ám a szövetség nyomatékosan kéri őt, hogy adja vissza a győzelmét jelképező trikót."

A jelenleg a dán CSC-t irányító 42 éves Riis azok után állt nyilvánosság elé, hogy a hét folyamán hat korábbi csapattársa, köztük a Erik Zabel, a kiváló sprinter is bevallotta, hogy rendszeresen EPO-t és egyéb tiltott szereket kaptak az 1990-es években a német Telekom istálló orvosaitól. McQuaid a fejleményekre reagálva kijelentette, hogy fordulópont előtt áll a kerékpáros világ és másokat is arra kért, hogy ismerjék be, ha vétettek a szabályok ellen.

"Itt a lehetőség, hogy a sportág megújuljon végre. Bízom benne, hogy a kerékpározás minden szereplője, a versenyzőktől az orvosokig belátja, hogy a jövőben teljesen új szempontokat figyelembe véve kell dolgozni" - mondta McQuaid. A Telekom (jelenleg T-Mobile) csapatból eddig Riis és Zabel mellett Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag és Brian Holm ismerte be, hogy doppingolt.

Pénteken Angela Merkel, német kancellár is megszólalt az ügyben és őszinte beismerő vallomás megtételére szólított fel minden kerékpárost, aki doppingolt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.