Titkos felvétel, ÉS...

A balatonőszödi beszéd egyéves évfordulójára időzítve kétkolumnás cikkben próbálja föltárni az Élet és Irodalomban Rajnai Attila, miként került nyilvánosságra a kormányfő beszédének hanganyaga. Az írás azt sugallja: Kiss Péterhez kötődő médiaszemélyiségek hozták nyilvánosságra a felvételt. A miniszter jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A külső lehallgatás lehetősége kizárva - erre a megállapításra jutott az éppen egy éve elhangzott őszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatását vizsgáló bizottság. A beszéd nyilvánosságra kerülésének körülményeit a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálja - emlékeztet az Élet és Irodalom (ÉS) legutóbbi száma. Az NBH úgy találta, hogy a lejátszott kalózfelvétel minősége sokkal jobb volt, mint amilyet a helyiségben elrejtett, legmodernebb "poloskával" produkálni lehetett volna.

- A balatonőszödi beszéddel kapcsolatban az NBH által indított vizsgálat kizárta a külső lehallgatás lehetőségét. Azt, hogy akkor mégis miként készült a felvétel, és hogy került nyilvánosságra, a vizsgálat további szakaszában kell vizsgálni - közölte Szilvássy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter az ÉS cikkére reagálva.

A riport nem várt a kancelláriaminiszter által emlegetett "további szakaszra", s azt feszegeti: lemásolhatták-e az eredeti felvételt, amely Gál J. Zoltán államtitkár irodájának páncélszekrényében, érintetlenül hevert? A cikk szerint - kizárásos alapon - csupán az a két fővárosi technikus jöhetett szóba, aki a rendezvényhangosítással foglalkozott, továbbá egy idősebb helybéli, akit a kormányüdülőben zajló rendezvényekre szoktak berendelni, mert esetleges technikai fennakadás esetén kell valaki, aki otthonosan mozog a hazai technikai pályán.

A vizsgálat végső szakaszában elkészült az eredeti és a nyilvánosságra került felvétel frekvenciavizsgálata. Az eredmény: a két felvétel nem különböző, hanem azonos rendszereken keresztül készült. (Ezt támasztja alá, hogy az ülésen volt egy rövid áramkimaradás, a kényszerű szünet hanghiánya pedig mindkét felvételen megtalálható.) A vizsgálatot végzők elsősorban az üdülő idős "mindenesét" faggatták, aki a tanácskozás alatt a nagyterem műszaki fülkéjében keresztrejtvényt fejtett. Ő azonban kiborult a gyanúsítástól. A két fővárosi technikus is tagadta, hogy a keverőpult egyik csatornáján rögzítették volna az elhangzottakat. Egyikük, N. György - állítja az ÉS - ugyan először vállalkozott egy szakmai háttérbeszélgetésre, később azonban konzultált az MSZP rendezvényeinek, valamint az őszödi ülés szervezőjével, Butor Klárával, majd közölte, hogy nem nyilatkozhat. A hangosítást végző cég, az Omega Trading Kft. tulajdonos ügyvezetőjét, Frenreisz Károlyt sem tudta a lap szóra bírni, Butor Klára, illetve Gál J. Zoltán szintén hallgatott. Az ÉS ebből arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg a két technikuson kívül Frenreisz és Butor is tud valamit az őszödi beszéd hangfelvételének keletkezéséről és sorsáról, reakciójuk azt sejteti, hogy van mit titkolniuk. Frenreisz cége továbbra is megbízást kap az MSZP-től, Butort pártigazgatónak nevezték ki.

Az indítékkeresés során több szocialista politikussal, a párt belső viszonyait jól ismerőkkel folytatott beszélgetés alapján a riporter megállapítja: bárki volt is a kiszivárogtató, ő és köre úgy vélte, hogy akárcsak Medgyessy Péter, Gyurcsány is bukni fog. Aki pedig helyette jön, közelebb áll majd hozzájuk, és vele ők is a tűz közelébe kerülhetnek.

Az újság ezek után számba veszi a szerinte szóba jöhető belső ellenzéki szigeteket. Az egyik Szekeres Imre köré csoportosul - állapítja meg az ÉS. Bár a cikkben nem szerepel, rögzítsük: a honvédelmi miniszter nem vett részt a balatonőszödi frakcióülésen.

Az ÉS tovább kombinál: a másik tábor, ahol a neheztelés jelei is fellelhetők, Szili Katalin és köre. A harmadik a kemény baranyai mag Puch Lászlóval az élén, Gyurcsány ugyanis kezdetektől más pártpénztárnokban gondolkodik.

A legnagyobb ellenzéki csoport az ÉS olvasatában Kiss Péterhez és támogatóihoz köthető: Gyurcsány és közte az alapvető nézeteltérések a cikkíró szerint már a KISZ-ben kezdődtek. Később, 2004-ben Kiss Péter váratlanul és csúnyán alulmaradt Gyurcsánnyal szemben a miniszterelnök-jelöltségért folytatott belső versenyben, s az új ciklusban már "csak" a munkaügyi tárca jutott neki - írja az ÉS. A lap a Kiss Péter-vonalon haladva hozza a képbe Krecz Tibor újságíró-szerkesztőt. Híresztelések szerint az őszödi CD-k tőle eredtek - hivatkoznak híresztelésekre.

Krecz üzleti és szakmai kapcsolatait tekintve - legalábbis az ÉS szerint - nem alaptalan a feltételezés. Egyik cége, a Krecz és Nádori Kft. szerződéses kapcsolatban állt a Kiss Péter vezette Miniszterelnöki Hivatallal, egy másik cég, a Kapcsolat.hu Kft. (amelynek Krecz az ügyvezető-tulajdonosa) pedig a cikk által Kiss köréhez tartozónak mondott Baja Ferenc vezette Táncsics Mihály Alapítványnyal. Érdekes momentumnak tartják, hogy Krecz az RTL Klubnál, Nádori Péter pedig a Tilos Rádió kuratóriumában dolgozott együtt a felvételt az ÉS szerint először nyilvánosságra hozó Origo internetes portál főszerkesztőjével, Weyer Balázzsal. (A felvétel három helyre került ki. A Magyar Rádió tette közzé elsőként, az Origo és RTL Klub csak utóbb hozta nyilvánosságra. - A szerk.) Krecz az ÉS-nek azt mondta, ő is tudott a felvételről, de a kiszivárogtatásában nem vett részt.

Kiss Péter - aki egyébként információink szerint Szekereshez hasonlóan hiányzott az őszödi ülésről - tegnap közölte: visszautasítja a cikk által sugalltakat, és jogi úton vesz elégtételt. A miniszter értelmezésében ugyanis az írás "csúsztatásai azt a hazug látszatot akarják kelteni", hogy köze lehetett az őszödi beszéd "nyilvánosságra kerüléséhez".

Krecz lapunk kérdésére elmondta, hogy "önmagától" nem tudott a hangfelvétel létezéséről, arról akkor értesült, amikor különböző orgánumok munkatársai megkeresték azt kérdezvén, miképp állapítható meg, hogy hiteles anyagról van-e szó, vagy hamisítványról. Krecz azt állítja, hogy a felvételek tartalmát akkor ismerte meg, amikor azt közzétették. Az ÉS e közlés után is tartja magát ahhoz, amit Kreczről írt, akinek általuk közölt nyilatkozatát úgymond "dokumentálta" is a hetilap.

Az ügyben megkérdezett kormányszóvivői iroda az ÉS írásbeli kérdésére korábban annyit válaszolt: a vizsgálat lezárult, és az kizárta a külső lehallgatás lehetőségét. Mivel a szakértők megadták a választ a legfontosabb kérdésekre, a miniszterelnök határozott kérésére nem folytatják a vizsgálatot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.