Litvinyenkót kollégái szánták halálra

Meg kellett halnia, hogy meghallják - ez a polóniummérgezésben elhunyt Alekszandr Litvinyenko történetének tanulsága Szergej Dorenko szerint. A moszkvai újságíró volt az, aki 1998 áprilisában elkészítette azt a felvételt, amelyen Alekszandr Litvinyenko és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két másik tisztje "vallott" a titkosszolgálatban uralkodó állapotokról. Az életbiztosításnak szánt felvételt Dorenko őrizte a tisztek kérésére, arra az esetre, "ha valami történne velük".

 

 

 Fél évvel később aztán ugyanők nyilvános sajtótájékoztatón lényegében megismételték a titkos kazettán elhangzottakat, köztük azt, hogy az FSZB Borisz Berezovszkij (Putyin ellen fordult milliárdos) megölésére adott utasítást.

- Dühös voltam, hogy nekem nem szóltak előre, ha már nálam van a felvétel - emlékszik vissza Dorenko, aki akkor a részben Berezovszkij, 51 százalékban pedig az állam által birtokolt ORT televízió hírigazgatója volt. A kétórás felvételből ekkor néhány percet le is adott a csatorna.

- Ezért is lep meg, hogy a felvétel most az újdonság erejével hat - mondta a Népszabadság moszkvai tudósítójának a jelenleg az Eho Moszkvi rádiónál dolgozó Dorenko. Saját bevallása szerint már meg is feledkezett a Moszkvában és az Egyesült Államokban általa őrzött kazettákról, amikor egy amerikai ismerőse a múlt hónapban érdeklődött felőlük a Wall Street Journaltól.

- Annak idején persze megdöbbentett, amit Litvinyenko, a főnöke, Alekszandr Guszak és Andrej Ponykin mondtak a gyilkosságokra vonatkozó szóbeli utasításokról, hogy üzleti leszámolásra használja a vezetés a szolgálatot - idézte fel Dorenko megemlítve, hogy a tiszteket különösen az egykori kollégák elleni akciókra adott utasítás háborította fel.

A 2000-ben Londonba menekült Litvinyenko úgy vélte, hogy az egyre inkább maffiajelleget öltő titkosszolgálatot meg kell állítani. (A felvételen még együtt szereplő tisztek később szembekerültek egymással: Guszak árulónak nevezte egykori beosztottját, és fél évvel Litvinyenko halála után úgy nyilatkozott, hogy az alezredes a szovjet időkben halálbüntetést érdemelt volna. Ponykin pedig többször Berezovszkij megölésére és a hazatérésre ösztökélte Litvinyenkót.) Dorenko szerint azonban nem világos, hogy mennyire gondolta komolyan az FSZB Berezovszkij likvidálását. Litvinyenko viszont valóban igazi ellenséggé vált a titkosszolgálat szemében, amiért együttműködött a brit elhárítással.

- Oroszországban senki sem kételkedik abban, hogy a Kreml rendelte meg Litvinyenko halálát. De a helyzet az, hogy a társadalom többsége ezt helyesli - ad képet a meglehetősen öntörvényűnek ismert 48 éves újságíró, aki rendszeresen kritizálja Vlagyimir Putyint tekintélyelvű rezsimjéért. Igaz, az orosz államfőt a csecsenföldi politikát illetően épp gyengekezűséggel vádolja. Bár Dorenko félévente találkozik a Londonban élő Berezovszkijjal - a Kreml az egykori oligarcha kiadatását többször is eredménytelenül kérte Nagy-Britanniától - nem tart attól, hogy a televíziók után az Eho Moszkvin sem szólalhat meg.

- Különalkut kötöttem Putyinnal: amikor 2000-ben nem sokkal a megválasztása előtt megköszönte, hogy műsoraimban, legalábbis szerinte, kiálltam mellette. Dorenko ugyanis egyetértett a csecsenföldi bevonulással, ami az akkor még csak ideiglenesen megbízott államfő választási győzelmét hozta. - Azt mondtam, cserébe a jövőben is hadd mondjam el, amit gondolok. Másnak nincs ilyen megállapodása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.