Sólyom a kisebbségekről beszélt a kelet-európai csúcson

Sólyom László a középkelet-európai államfők brünni csúcstalálkozóján a nemzeti kisebbségek védelmének jelentőségét emelte ki. Hangsúlyozta, hogy e közösségek azonosságtudata megőrzésének és szülőföldjükön való megmaradásuknak a feladatát az uniós alkotmányban is rögzíteni kell.

Prágai lapok értesülései szerint húsz államfőt hívott meg Brnóba Václav Klaus államfő, s végül tegnap tizenöten érkeztek meg a dél-morvaországi megyeszékhelyre. A török és a görög elnök nem fogadta el a meghívást, német és szlovén kollégájuk pedig halaszthatatlan elfoglaltságukra hivatkozva mondta le a részvételt, miként az utolsó pillanatban az ukrán Viktor Juscsenko is.

A csütörtök esti díszvacsora és a ma délelőtti hivatalos megnyitó és díszebéd után az első, kétórás  érdemi eszmecserére délután került sor. A vendéglátó cseh elnök megnyitójában a közép-európai térség politikai helyzetét áttekintve rámutatott, hogy több szomszédos ország viszonyát különböző szintű feszültségek jellemzik, amelyeket indulatos megnyilvánulások helyett higgadt párbeszéddel kellene megoldani.

Nem tartotta helyénvalónak Oroszország démonizálását sem, sokkal járhatóbb útnak nevezte a pragmatikus szempontokat érvényesítő együttműködést a Kremllel. Meggyőződése szerint a nyugat-balkáni országoknak az jelenti a leghatékonyabb támogatást, ha uniós csatlakozásuk lehetséges időpontját egyértelművé teszik előttük.

Sólyom László kifejtette, hogy hazánk támogatja az unió további bővítését.

Súlyponti témaként szerepelt a Csehországban és Lengyelországban létesítendő amerikai rakétapajzs problémaköre. A vendégként felszólaló Mirek Topolánek cseh kormányfő szerint az egész térség biztonságát erősíti a tervezett katonai létesítmény. Koszovó kapcsán a leggyakrabban hangoztatott vélemény az volt, hogy olyan kompromisszumos megoldást kell találni, amelynek eredményeként sem az ottani albánok sem pedig Szerbiát nem éri sérelem. Sólyom László még a csúcstalálkozó előtt fogadta a Cseh-és Morvaországi Magyarok Szövetsége regionális szervezetének és a helyi Kazinczy Feren Diákkör küldöttségét. Államfőnk sokoldalú támogatásáról biztosította a különböző országokban élő magyar nemzetrészek együttműködését, a kölcsönös kapcsolatok fejlesztését. 

A holnapi, második ülésen elnökünk már nem vesz részt, mert péntek este hazautazott. Ugyanígy cselekedett román partnere, Traian Basescu is, aki szóvivője szerint a román labadarúgó kupadöntőre siet haza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.