ÉS: "a szocialisták mélyen őrzik az őszödi titkot"

Minthogy a múlt év őszén kitört utcai tiltakozásokhoz és zavargásokhoz vezető balatonőszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra került hangfelvételéhez nem külső lehallgatás eredményeként jutottak hozzá az anyag kiszivárogtatói, arra lehet következtetni, hogy maguk a szocialisták azok, akik "mélyen őrzik az őszödi titkot" az ÉS című hetilap pénteki számában közölt tényfeltáró írása szerint.


A Nemzetbiztonsági Hivatal által az ügyben lefolytatott vizsgálat eredményei alapján, valamint több hónapnyi saját kutatómunka után a cikk szerzője - több szocialista politikussal és a párt belső viszonyait jól ismerő szakemberekkel folytatott háttérbeszélgetés nyomán - arra a következtetésre jut, hogy a tavaly május 26-án elhangzott miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatáshoz Gyurcsány Ferenc belső, szocialista párti ellenzékének volt köze.

A cikk ehhez azonban azt is hozzáteszi: az "őszödi titok" leleplezésére két ok miatt is kevés esély van. Egyrészt azért, mert a vizsgálatot - miután a külső lehallgatás lehetőségét kizárták - "a miniszterelnök határozott kérésére nem folytatják tovább". Másrészt azért, mert azok, akik ismerhetik a titkot, folyamatosan letagadtatják magukat a sajtó elől, s elzárkóznak attól, hogy bármit is mondjanak.

A titok ismerői között a cikk szerint vélhetően ott van az MSZP két rendszeresített technikusa, N. György és É. György, akik a rendezvényt hangosították, Butor Klára, az őszödi rendezvény szervezője, valamint a hangosítást végző cég, az Omega Trading Kft. tulajdonos ügyvezetője, Frenreisz Károly.

"Valószínű, a két omegás hangtechnikuson kívül Frenreisz Károly és Butor Klára is tud valamit az őszödi beszéd hangfelvételének keletkezésével és sorsával kapcsolatban, mert viselkedésük és reakcióik azt sejtetik: van mit titkolniuk" - írja az ÉS. Mint hozzáteszik: a "szilárd" hallgatásnak meg is lett a gyümölcse, mivel "a szocialisták rendezvényeit továbbra is az Omega Trading Kft. és a két, Balatonőszödön is közreműködő technikus végzi, Butor Klára pedig előrelépett a ranglétrán: néhány hete pártigazgatónak nevezték ki".

Annak bizonyításaként, hogy miért kulcsfontosságú a szerepe az említetteknek az "őszödi titok" őrzésében, a lap összefoglalja a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatainak és saját oknyomozásának eredményeit. E szerint a hivatalos eljárás során megnyugtatóan kizárták azt, hogy külső lehallgatásról lett volna szó.

Mint felidézik, a szakértők a vizsgálatnak ebben a szakaszában "a külső, modern technológiával véghezvitt lehallgatási módszer alkalmazásának lehetőségeire koncentráltak", s kétféle lehallgatást is imitáltak. Sem mikrofonpuskával, sem lézeres lehallgatókészülékkel nem tudtak azonban a nyilvánosságra kerülthöz hasonló hangminőségű felvételt produkálni.

Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a vizsgálat "végső szakaszában" elkészült az eredeti és a nyilvánosságra került felvétel frekvenciavizsgálata, amely szerint "a két felvétel nem különböző, hanem azonos rendszereken készült". Ezt a tény igazolta a vizsgálat szerint az is, hogy az ülésen rövid áramkimaradás történt délután, "amelynek hanghiánya mindkét felvételen megtalálható".

Emlékeztetnek arra, hogy ez a vizsgálati eredmény egyértelműen cáfolja a kormánykabinet tavalyi, az ügy kirobbanása után folytatott kommunikációját, mely szerint a kiszivárogtatók nem a belső felvételt másolták le, hanem egy más módon rögzített, ám hasonló hangminőségű anyagról van szó, ugyanis "a kazettafordítások a két felvételen nem azonosak, vagyis más-más rövid részletek maradnak le róluk".

A cikk szerzője rámutat arra is, hány csoportra osztható a miniszterelnök belső ellenzéke, akiknek "érdekében állhat" az ő megbuktatása.

A háttérbeszélgetések eredményeként ezt a kört meghatározva négy szocialista politikust nevez meg: Szekeres Imrét, Szili Katalint, Puch Lászlót, Kiss Pétert, s mindegyiküknél

hozzáteszi: nemcsak a megnevezettek, hanem az ő támogatói köreikhez tartozók is a miniszterelnök megbuktatásában érdekeltek között lehetnek.

Az ÉS oknyomozó cikke a tavaly szeptember 17-én professzionális szervezettséggel, motoros futárok bevonásával végrehajtott kiszivárogtatás körülményeit megvizsgálva emlékeztet arra, hogy az ügyben korábban már "képbe került" Krecz Tibor - aki jelenleg a Széles Gábor alapította médiabirodalom kommunikációs tanácsadója -, s aki korábban "a Tocsik-ügy kirobbantásával,  illetve a a Postabank konszolidációjának ügyeivel kapcsolatban vált kollégáival ismertté".

A lap közvetlenül is megkereste Krecz Tibort, aki elmondta: tudott a felvétel létéről, de "annak kiszivárogtatásában és szervezett kiosztásában nem vett részt". Mint az ÉS-nek nyilatkozva megjegyezte: "ilyen bizalmi feladatot a szakmai előélete miatt egyik párt sem merne rábízni".

Az ÉS következtetései szerint azonban "Krecz üzleti és szakmai kapcsolatait tekintve nem alaptalan" feltételezés őt az üggyel kapcsolatba hozni.

Megemlítik, hogy egyik cége, "a Krecz és Nádor Kft. szerződéses kapcsolatban állt a Kiss Péter vezette Miniszterelnöki Hivatallal, egy másik cég, a Kapcsolat.hu Kft. - amelynek a hatályos cégbírósági adatok szerint Krecz az ügyvezetője - tulajdonosa pedig a szocialisták által alapított, és a Kiss Péter köréhez tartozó Baja Ferenc vezette Táncsics Mihály Alapítvány".

(MTI)

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.