Igazán semmiség

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság első-fokú ítéletét, amely megsemmisítette a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi rendkívüli közgyűlésén született, a Schmitt Pál elnököt tisztségében megerősítő határozatot - jelentette az MTI. Ugyanakkor a jogerős döntés nem kötelezi a MOB-ot új eljárásra, vagyis az elöljáró marad posztján.

Mint köztudomású: a MOB-tagok harmadának kezdeményezésére összehívott értekezleten Schmitt felajánlotta lemondását, a szavazási procedúra végén pedig - 3 tartózkodás mellett - 69:69-es eredmény született. A leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat kellett volna, s Gémesi György levezető elnök a 69:69-et úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell-e hívni Schmitt Pált, nem kapott megerősítést. Schmitt kijelentette: "Szoros eredmény volt, de nyertem."

Az elsőfokú ítélet megállapította, hogy helytelen volt az eljárás, mivel a tartózkodást gyakorlatilag nemként értelmezték. A levezető elnök hibázott, mivel a MOB-alapszabály 17.§ 1. pontja kimondja, hogy "szavazategyenlőség esetén a szavazást a vita folytatása után egy alkalommal meg kell ismételni".

A verdiktet Kőrösfői László MOB-tag támadta meg a bíróságon; a sportvezető az elsőfokú ítélet után nyílt levélben leszögezte: keresete "nem személyes támadás a MOB elnökével szemben, hanem azt az elvi álláspontomat jelzi, amely szerint megengedhetetlen számomra, hogy egy ilyen tekintélyes szervezet bármilyen fontos vagy kevésbé fontos kérdésben letévedjen a legalitás útjáról".

Gémesi György a Népszabadság érdeklődésére azt mondta: "Noha abban a bíróságnak tökéletesen igaza van, hogy szavazategyenlőség esetén ismételni kell, ebben az esetben nem beszélhettünk szavazategyenlőségről. Teljesen jól döntöttem. Száznegyvenegy tag voksolt a kérdésről, miszerint akarja-e, hogy felmentsék Schmitt Pált, és hatvankilencen válaszoltak igennel. Az ötven százalék plusz egy szavazathoz, hetvenegy voksra lett volna szükség."

Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke a távirati irodának azt mondta: az olimpiai bizottság, akárcsak az első fok után, ezúttal sem kívánja kommentálni a döntést, s a pekingi felkészülésre koncentrál.

Az ítélőtábla döntésének nyilvánosságra hozatala és a sajtófőnök sommás véleménye között eltelt tizenkilenc percben nyilván sikerült beszélni a MOB mind a 166 tagjával, és ezek szerint egyikük sem akart kommentálni. Ami viszont a koncentrálást illeti, éljen és virágozzék a bizottság örök és megbonthatatlan egysége! Tovább a pekingi úton!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.