Moszkva nem rontja el a jó üzletet

Alaptalan az a félelem, hogy az erősödő Oroszország fenyegetővé válik, Moszkva érdeke a stabilitás és a fejlődés - mondta lapunknak Jevgenyij Primakov. A volt orosz kormányfő, ma a kereskedelmi és iparkamara elnöke tegnap és ma Budapesten tárgyal.

A veterán politikus - volt újságíró, szaktudós, hírszerző, diplomata, külügyminiszter, államfőjelölt és miniszterelnök is - tegnap magyar kamarai partnerein kívül Veres János pénzügyminiszterrel találkozott, ma Göncz Kinga külügyminisztert látogatja meg.

Moszkva nem fenyegeti a Nyugatot, nem akar konfrontációt - mondta lapunk egyik kérdésére válaszolva a tegnapi sajtóbeszélgetésen. Oroszországba az utóbbi négy hónap alatt harmincmilliárd dollár tőke áramlott, miért rontanánk ezt el? Európa önálló erőcentrum lesz, hiszen már nem szorul rá az amerikai atomernyőre, de Európa és Amerika nézeteltérései nem vezetnek a Nyugaton belüli szembenálláshoz.

Ellenrakéták Primakov szerint logikátlan, hogy Csehországban és Lengyelországban védekezzenek iráni és észak-koreai rakéták ellen, "miért nem például Törökországban?". Az orosz katonai vezetők szerint a tervezett rakéták Oroszországot fenyegethetik, mi van ha orosz terület fölött ütköznek a rakéták?

Koszovó Miért kell annyira sietni a függetlenség kierőltetésével? Végiggondolták-e Nyugaton, hogy mi lesz, ha a boszniai szerbek, a macedóniai és montenegrói albánok a koszovói esetre hivatkozva maguk is teljes függetlenséget akarnak? Kinek jó egy új, harcias muzulmán állam Európában?! Oroszország és több más állam joggal tart attól hogy sok más kisebbség függetlenségi vágya akár erőszakos irányt vehet.

Orosz demokrácia Nem tudom, mi is az igazi demokrácia, és létezik-e olyan egyáltalán. Amerikában a neokonzervatívok gátlástalanul lépik át a demokrácia hagyományos határait. Egy demokrácia mindig szervesen fejlődik ki, a mentalitás, a vallások és a történelem hagyományai alapján.

Viták, indulatok Az orosz nép számára a második világháború emléke a szentségek szentsége. Igazi, "alulról jövő" népi felháborodást kelt, ha valahol erre kezet emelnek. Az észt kormány tudatosan, az észt nacionalizmus szítására és az észtországi orosz kisebbség provokálására távolította el a tallinni emlékművet.

Orosz-EU viszony A lengyel húsvita miatt késik az új EU- orosz szerződés, hogy Brüsszel mit csinál Varsóval, az EU-belügy. Moszkva korrekt partnere Európának gazdaságilag is. De érdekes, miért követelnek maguknak olyan jogokat a nyugati cégek Oroszországban, amelyeket nem adnak meg az orosz cégeknek Európában? Nyugaton úgy gondolják: vannak dolgok, amik nekik szabad, nekünk nem.

Energia és Magyarország Nem lenne helyes katonai terminológiával jövendő "orosz gázbázisnak nevezni" Magyarországot. De biztos lehet a szállításainkban, és az előnyös üzleti együttműködésben is.

"Miért követel a Nyugat pluszjogokat magának?"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.