Mi jár Pécsnek a radarért cserébe?

Ha megépül a katonai lokátor a Tubes-hegy csúcsán, akkor Pécs vezetői arra számítanak, hogy a kormány támogatást nyújt több, olyan önkormányzati beruházáshoz, amihez a város évek óta képtelen forrást biztosítani. A pécsi polgármester szerint a város okkal tarthat igényt kompenzációra.

A Dél-Dunántúl légterét figyelő tubesi radar építési engedélyét a pécsi közgyűlés - mint arról lapunkban írtunk - május elején megfellebbezte. A fellebbezés legfontosabbnak tűnő hivatkozása az, hogy a beruházás veszélyezteti a város vízbázisát. A testület kilátásba helyezte azt is, hogy ha a Honvédelmi Minisztérium - a radar beruházója és engedélyezője - elutasítja a fellebbezést, akkor a város bíróságon támadja meg az építési engedélyt.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere - várhatóan - a jövő héten tárgyal Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel a tervezett radar-beruházásról. Mindeközben - mint az kiszivárgott - a pécsi városháza jogászai kevés esélyt látnak arra, hogy a radar építését jogi úton meg lehessen gátolni. Ezért sokan már azt várják a polgármestertől, hogy arról tárgyaljon Szekeressel: milyen kompenzációt kaphat a város a helybéliek által egyre inkább ellenzett beruházás eltűréséért. Információink szerint elsősorban a Pécs-Pogányi Repülőtér leszállópályájának meghosszabbításához, a város úthálózatának fejlesztéséhez és a pécsi állatkert korszerűsítéséhez vár többmilliárdos segítséget a baranyai megyeszékhely a kormánytól. Tasnádi Péter kijelentette: egyelőre még nem a kompenzációról, hanem a fellebbezés várható sorsáról akar tárgyalni a katonai tárca irányítójával. A polgármester ugyanakkor hozzátette: ha a radar mégis megépül, akkor a város okkal tarthat igényt kompenzációra.

Nemcsak a pécsi képviselőtestület fellebbezett a radar építési engedélye ellen, hanem több - az eljárásba ügyfélként bejelentkezett - pécsi magánszemély is. Az utóbbiak továbbra is esélyt látnak a beruházás jogi úton történő megakadályozására. Mint ismeretes, márciusban népszavazást rendeztek a radarról Pécsen, ám a referendum nem volt érvényes, mivel azon csak a választók 32 százaléka vett részt, a szükséges 50 százalék helyett. Egy pécsi magánszemély az Alkotmánybírósághoz fordult annak érdekében, hogy a testület mondja ki: alkotmánysértő a törvény, amikor a helyi népszavazás esetén 50, az országos referendum esetén 25 százalékhoz köti a referendum érvényességét. Vicze Csilla, a radar ellenes tiltakozókat összefogó Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a napokban arra kérte Szekeres Imrét, hogy függessze fel a radar engedélyezését addig, amíg az AB nem foglal állást a kérdésben.

(Pécs)

Tubes
Tubes
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.