Elítélték a főúttörőt a csillebérci vadászház ügyében

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a csillebérci vadászház eladása ügyében hűtlen kezelés miatt a Magyar Úttörők Szövetsége egykori és jelenlegi elnökét a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

Rácz Péter 1999-ben az úttörőszövetsége ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adta el a XII. kerületi úttörőtábor területén  fekvő több mint 90 millió forint értékű vadászházat.

Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy időközben  elhunyt kínai állampolgár volt, másik tulajdonosa pedig az adásvétel után hetekkel Rácz Péter unokatestvére lett. A vadászházat utóbb visszabérelte az úttörőszövetség.

A büntetőper másodrendű vádlottját, a vadászház eladásánál  közreműködő ingatlanszakértőt, bűnsegédi magatartás miatt  pénzbüntetéssel sújtotta a másod fokon eljáró Fővárosi Bíróság, amely lényegében helyben hagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság  másfél évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét.

Csütörtökön a szóbeli indoklás során elhangzott, hogy az ingatlanszakértőt több más ügyben is elítélték magánokirat-hamisítás miatt, mert valótlan tartalmú szakértői véleményt adott. Azokban az ügyekben magasabb ingatlanértéket jelölt meg hitelkérelmek kedvező elbírálása érdekében.

Rácz Péter kapcsán a bíró megjegyezte: elfogadhatatlan, bűnös szándékot jelez az, hogy az ingatlan tényleges értékének 16 százalékáért adták el, de önmagáért beszél a rokoni kötelék is.

Az 1999-es adásvétel miatt 2002-ben, hetekkel az országgyűlési választások előtt kezdődött büntetőeljárás Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő feljelentésére. A rendőrség előbb megszűntette, majd az ügyészség utasítására újraindította a nyomozást, melynek során 2003-ban gyanúsították meg Rácz Pétert.
Az ügyészség első- és másodfokon egyaránt indítványozta a vádlottak foglalkozástól való eltiltását, ám ennek a bíróságok nem adtak helyt.

Rácz Péter, aki jelenleg is az úttörőszövetség elnöke, az eljárás során mindvégig hangoztatta ártatlanságát, továbbá a büntetőeljárás politikai motiváltságát.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.