Most őszinteségi szérummal lövik magukat a német kerekesek

Az Omerta, a szicíliai maffia hallgatási fogadalma jellemezte eddig a kerékpár-sportot. A doppingról mindenki tudott, de senki sem beszélt róla. Hétfő óta azonban valami történt Németországban: az egykori Telekom-csapat tagjai sorra vallanak. Ma délelőtt egy olyan versenyző is beismerte a doppingolást, aki még mindig aktív.

Erik Zabel, az egyik legsikeresebb és még most is aktív versenyző, valamint Rolf Aldag - aki a Telekom-csapat jogutódjának, a T-Mobile sportigazgatója - ismerte be sajtótájékoztatóján, hogy doppingolt. Zabel egykoron a világ legjobb sprinterének számított, amit jelez, hogy hatszor lett zöld trikós, azaz nyerte meg a pontversenyt a Tour de France-on.

"Az 1995-ös Tour de France előtt kaptunk EPO-t, és azt követően rendszeresen" - mondta Aldag. A mellette ülő társa, Zabel, a Milram csapat jelenlegi versenyzője szintén elismerte a doppingolást, majd sírva fakadt.

A héten tört meg a jég a T-Mobile (korábban Telekom) istállónál. Hétfőn Bert Dietz, szerdán Christian Henn és Udo Bölts ismerte el, hogy doppingolt. A gárda egykori két "kirakatembere", a Tour de France-on 1997-ben diadalmaskodó német Jan Ullrich, valamint az egy esztendővel korábban győztes dán Bja:rne Riis egyelőre nem szólalt meg a fejlemények kapcsán, ezt megelőzően ők is tagadták, hogy tiltott szerekkel éltek volna. Ullrich idén februárban vonult vissza, mert belekeveredett az egy évvel korábban kipattant spanyolországi doppingbotrányba.

Az öt kerékpároson kívül a csapat két orvosa, Adreas Schmid és Lothar Heinrich is bevallotta, hogy az 1990-es évek közepétől doppingszereket adtak a csapat kerékpárosainak. "Beismerem, hogy részese voltam a doppingolásnak. A hivatásos kerekesek tőlem kapták a tiltott szereket, elsősorban az EPO-t" - írta közleményében Schmid, akihez aztán csatlakozott kollegája, Heinrich is. Egészen mostanáig mindketten kategorikusan cáfolták, hogy doppingolás történt volna az együttesnél. Hozzátették: csak olyat cselekedtek, amiről a versenyzők tudtak. (NOL/MTI)



"A dopping megöli a kerékpársportot!" - jelentette ki Christian Prudhomme, a Tour de France igazgatója a sportágat ismételten alapjaiban megrengető spanyolországi doppingbotrány kipattanásának első évfordulóján.

"Az utóbbi tíz évben többet tettünk a tiltott szerek elleni harcban, mint az összes sportág együttvéve, mégsem jutottunk előre. Nincs szükségünk a doppingra, mert megöli a versenyszerű kerékpározást" - fogalmazott a sportvezető. Hozzátette, nagyon árt magának a Tournak is, hogy még mindig nem tudni, kit lehet a 2006-os viadal győztesének tekinteni, az amerikai Floyd Landis elleni doppingvizsgálat ugyanis egyelőre nem zárult le, jogerős ítélet még nem született az ügyben. A tavaly kipattant spanyolországi botrányban 58 kerékpáros érintett, legtöbbjüket nem engedték rajthoz állni a 2006-os Touron.

Jan Ullrich
Jan Ullrich
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.